Økonomer: Thornings håb er spinkelt

Ingen, der hørte statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale, kan være i tvivl om, at Danmark fortsat er i krise.

Men der er trods alt lysere tider i sigte, bebudede statsministeren.

- I det nye år er der udsigt til, at det langsomt vil vende. Ikke meget, men dog en fremgang, sagde Thorning.

Tilmeld dig vores nye side om dagpenge på Facebook - klik her

Men den fremgang vil næppe være noget, den almindelige dansker kommer til at kunne mærke, vurderer økonomer.

- For den almindelige dansker er jeg ikke sikker på andet, end at 2013 vil føles som en forværring, siger Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian.

Han medgiver, at den økonomiske vækst sandsynligvis bliver lidt højere i 2013, men det skal ses i lyset af, at økonomien var meget sløj i 2012, pointerer han.

Heller ikke økonomiprofessor og tidligere overvismand Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet tror, at der vil være nogen synderlig forbedring på de områder, der for alvor betyder noget for den almindelige dansker.

- Hvis man ser på de helt centrale nøgletal, nemlig beskæftigelse og ledighed, er det mest korrekt at sige, at det ser uændret ud, siger han.

Statsministerens håb, om at økonomien bliver bedre i 2013, hviler på en prognose, som Økonomi- og Indenrigsministeriet sendte på gaden i december.

Her forudser regeringen, at dansk økonomi vokser med 1,2 procent i år efter et fald på 0,4 procent i 2012.

Regeringen tror desuden, at ledigheden vil falde til 158.000 ved udgangen af 2013 mod 168.000 i begyndelsen af året.

I Handelsbanken har cheføkonom Jes Asmussen regnet sig frem til, at økonomien kun vil vokse med 0,3 procent i år. Han regner, modsat regeringen, med, at arbejdsløsheden vil stige.

- Realistisk set har vi svært ved at se, at der er noget, der kan trække dansk økonomi ud af dødvandet i 2013. Det er slet ikke en økonomisk vækst, der kan trække arbejdsmarkedet i gang, siger han.

Da statsministeren holdt sin første nytårstale for et år siden, sagde hun, at regeringen "kickstarter" dansk økonomi. I 2013-udgaven af nytårstalen var ordet "kickstart" udeladt.

I stedet sagde Thorning, at regeringen holder hånden under beskæftigelsen, og den formulering er en del tættere på virkeligheden, mener økonomerne.

- Det står helt klart, at man ikke har kunnet udløse en ægte kickstart. Det har ikke haft en effekt, der for alvor har ændret den økonomiske udvikling, siger Torben M. Andersen.

- At snakke om en kickstart af økonomien, det kan man simpelthen ikke. Når den økonomiske aktivitet og beskæftigelsen er faldende, så har der ikke været nogen kickstart af økonomien, siger Jes Asmussen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip