Økonomiminister: Dansk fastkurspolitik er klippefast

Den danske fastkurspolitik ligger fast. Investorer skal ikke begynde at spekulere i, at Danmark vil gøre det samme som Schweiz og lade valutaen flyde frit uden binding.

Det slår økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) fast med syvtommersøm efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil investere milliarder i statsobligationer i eurolandene og Nationalbanken for anden gang på en uge har sænket renten.

- Fastkurspolitikken ligger fuldstændig og aldeles fast, og det har den gjort siden 1982. Nationalbanken har med held forsvaret kronekursen, først i forhold til D-marken, og siden euroen, da den blev indført, siger Morten Østergaard til Ritzau.

- Jeg er 110 procent tryg ved, at det bliver Nationalbanken ved med, siger Morten Østergaard til Ritzau.

Økonomer forventer, at nogle af de mange tusinde milliarder euro, som den Europæiske Centralbank (ECB) fra marts vil sende ud i markedet for at sætte skub i den europæiske økonomi vil blive investeret i Danmark.

Danmark er i økonomisk topklasse hos investorerne, og som en af de få lande har dansk økonomi en rating på tre A'er - hvilket i den finansielle verden er absolut topklasse.

- Fastkurspolitikken blev indført, da jeg var seks år, og den bliver der ikke rørt ved. Jeg kender ikke en eneste politiker på Christiansborg, der synes, det vil være en god idé, siger Morten Østergaard.

Ministeren minder om, at Schweiz er et exceptionelt eksempel.

- Schweiz proklamerede et helt ensidigt fastkurstiltag i 2012, tvunget af omstændighederne. Det forlod de igen i sidste uge, også tvunget af omstændighederne, siger Morten Østergaard.

Det sendte voldsomme rystelser ind på finansmarkederne, da den schweiziske centralbank overraskende torsdag i sidste uge fjernede deres loft over schweizerfrancen, så den nu flyder frit i stedet for at være koblet til euroen.

Kronen er bundet til euroen i et snævert kursbånd. Den må ikke svinge mere end 17 øre til den svage og stærke side af centralkursen. Nationalbanken er berømt i markedet for at vogte som en høg over kronekursen.

Nationalbanken satte torsdag renten på indlån ned til minus 0,35 procent for at mindske interessen for kroner.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip