Økonomisk kaos får Obama til at aflyse Asien-topmøder

Oprindeligt skulle Obama have deltaget i topmøderne Asia-Pacific Economic Cooperation Forum og et sikkerhedstopmøde på henholdsvis Bali og i Brunei, men siden et flertal i den amerikanske kongres tidligere på ugen vendte tommelfingeren ned til regeringens budgetforslag for 2014, er store dele af den amerikanske administration lukket ned.

Det Hvide Hus udtaler i en pressemeddelelse, at det i høj grad er Republikanernes skyld, at Obama må undlade at repræsentere USA i Asien, der som region betragtes som en yderst vigtig amerikansk samarbejdspartner.

»Denne nedlukning, som fuldt ud kunne være undgået, nedsætter vores evne til at skabe arbejdspladser ved at fremme den amerikanske eksport og USAs lederskab og interesser i den største udviklingsregion i verden,« står der ifølge Reuters i pressemeddelelsen.

Heraf fremgår det også, at Obama »ser frem til at rejse til regionen« på et senere tidspunkt, og at han vil sende udenrigsminister John Kerry som sin stedfortræder til møderne.

Tidligere på ugen så Obama sig også nødsaget til at aflyse planlagte besøg til Malaysia og Filippinerne. Ifølge Reuters har analysen blandt hans rådgivere været, at det kunne skade Obamas omdømme på hjemmefronten, hvis han rejser ud for at trykke hænder med fremmede statsledere, mens USA er midt i en budgetkrise.

Efter det stod klart, at Republikanerne og Demokraterne i Repræsentanternes Hus ikke kunne blive enige om et nyt føderalt budget, er flere end 700.000 offentligt ansatte blevet sendt hjem uden løn. Det er særligt Tea Party-bevægelsen blandt Republikanerne, der forsøger at presse Obama. De håber, at de ved at stemme nej til budgettet kan få ham til at opgive sin storstilede sundhedsreform, der skal give millioner af fattige amerikanere ret til en sygeforsikring.

 

Dagens Gossip