Økonomisk redningsplan for Europa udløser knurren

Torsdag eftermiddag ventes lederen af Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, at bebude en kæmpeoffensiv mod lavvækst i Europa, mens Tyskland og Frankrig knurrer ad hinanden.

Den franske finansminister, Michel Sapin, siger til fransk radio, at Tyskland bør huske at respektere ECB's uafhængighed.

Draghi ventes at bebude et omfattende opkøb af statsobligationer i eurozonen - der gættes på 50 milliarder euro eller over 370 milliarder kroner om måneden i foreløbig et år - populært sagt ved at lade seddelpressen løbe.

Det er lederen for den tyske centralbank, der drager lovligheden af ECB's pengeudpumpning i tvivl. Det irriterer Frankrig, der ivrigt støtter opkøbsprogrammet.

- Tyskerne har lært os at respektere ECB's uafhængighed. Det må de også selv huske, påpeger Sapin.

Før weekenden skrev Der Spiegel, Financial Times og andre medier, at forbundskansler Angela Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble under et møde med Draghi har fået indføjet i det nye opkøbsprogram, at nationale centralbanker kun må opkøbe egne statspapirer, så de ikke risikerer at skulle til at betale for andre lande med uorden i statsfinanserne.

Det har irriteret Frankrig og en række af de gældstyngede lande i Sydeuropa. De lider voldsomt under stor arbejdsløshed og ser med bekymring og alvor på, at eurozonen er på vej mod deflation og vækststop.

Mange økonomer kritiserer den tyske regering for at være alt for optaget af, hvad der gavner Tyskland, og i mindre grad hvad der gavner Europa - at Berlin forsøger at presse sin egen økonomiske politik ned over hovedet på alle andre.

ECB vil handle nu, fordi økonomien i eurozonen i december skrumpede med 0,2 procent.

Mange økonomer er enige i, at ECB må i gang med en pengeudpumpning, hvis ikke Europa skal risikere flere årtier med lav eller negativ vækst. Det er allerede prøvet med held i USA og Storbritannien.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip