Østergaard: Det kræver mere end ECB-opkøb at skabe job

De pengepolitiske indgreb fra Den Europæiske Centralbank, ECB, kan bidrage til at skabe økonomisk vækst og arbejdspladser i euroområdet, men de kan ikke stå alene. Der skal stadig reformer til.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R). Centralbanken vil opkøbe især europæiske statsobligationer for 60 milliarder euro om måneden med det formål at bekæmpe den meget lave inflation.

- Man skal glæde sig over, at centralbanken passer sit arbejde og forsøge at hjælpe os ud af en lavkonjunktur, som desværre har bidt sig lidt for meget fast.

- Det er klart, at når man ser det virker i USA, finder ECB nye veje til at drive pengepolitik på, siger Morten Østergaard til Ritzau.

ECB's tiltag kan bidrage til yderligere at styrke den positive udvikling og den spirende optimisme i Danmark, som ifølge Østergaard kan tilskrives regeringens initiativer for at skabe vækst og forbedre rammevilkårene for erhvervslivet.

Men de pengepolitiske lempelser kan ikke stå alene, understreg han.

- Vi må bare ikke forfalde til nullernes tornerose-søvn. Det fritager ingen for fortsatte strukturreformer. Vi har gennemført mange reformer, men der er stadig lande i Europa, der må finde de samme politiske veje til det, som vi har gjort, siger Morten Østergaard.

Centralbankens opkøb af statsobligationer indledes i marts og varer ved indtil september 2016, hvor situationen ifølge ECB-chef Mario Draghi vil blive vurderet. Det samlede program bliver derved på 1140 milliarder euro.

Spørgsmål: Er det ikke et udtryk for, at et instrument som rentevåbnet er løbet tør for krudt?

- Det er klart, at renten er på et så lavt niveau, at der er grænser for, hvor langt, den kan sættes ned. Vi er i en meget særlig situation, der gør, at andre metoder må tages i brug. Vi må krydse fingre for at dette forsøg, som ECB har sat i gang, vil virke, siger Morten Østergaard.

Tirsdag i næste uge skal EU-Kommissionens store plan for vækst og arbejdspladser drøftes på økonomiministrenes møde i Bruxelles.

- Det er jo endnu et tiltag, der viser, at alle aktører har næsen i sporet for at gøre noget ved det. Der er ikke noget, de nationale regeringer ønsker mere end vækst og stigende beskæftigelse, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip