Østfirmaer snyder dansk kontrol med ny genvej

Østeuropæiske byggefirmaer benytter sig i stigende grad af en ny genvej, når de forsøger at skaffe nye kunder og ordrer i Danmark.

Sådan lyder advarslen fra Beskæftigelsesministeriet på baggrund af tal og indberetninger fra Arbejdstilsynet og fagbevægelsen, skriver Politiken fredag.

Ifølge ministeriet opretter udenlandske ejere "fiktive" danske virksomheder for at undgå registrering i det såkaldte RUT-register, hvor udenlandske virksomheder ellers har pligt til at lade sig registrere.

Dermed forsøger virksomhederne at omgå lovgivningen om løn- og arbejdsvilkår og ikke mindst regler om sikkerhedskrav og arbejdsmiljø, fordi de som danskregistreret firma bliver kontrolleret langt mindre af myndighederne.

- Vi kan se, at når vi begynder at have bedre fat om kontrollen med social dumping, så finder flere udenlandske virksomheder nye veje, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Politiken.

- Derfor opstår der stadig flere fiktive danske virksomheder med en såkaldt CVR-registrering, men hvor alle medarbejderne er udenlandske. Simpelthen så de kan undgå kontrol fra myndighederne, siger hun.

På byggefagenes aktionsdag sidst i maj, hvor blandt andre 3F deltog, stødte kontrollanterne på 670 byggepladser med udenlandske håndværkere. Af dem var to tredjedele ansat i danskregistrerede firmaer.

- Det overraskede os , at så mange af de udenlandske firmaer med udenlandske ansatte optrådte som danske, siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i 3F's Byggegruppe, til Politiken.

Samtidig har Arbejdstilsynet fra januar 2012 til juni 2013 besøgt næsten 1.200 udenlandske virksomheder, der ikke var i RUT-registeret, og en opgørelse viser, at hele 80 procent af disse virksomheder fik alvorlige påbud eller direkte forbud mod at arbejde videre.

Til sammenligning fik kun 3 procent af de kontrollerede udenlandske virksomheder, der retmæssigt havde registreret sig i RUT, en alvorlig påtale fra myndighederne.

Beskæftigelsesministeren kalder det alvorligt, at virksomheder "bevidst undergraver og snyder med overenskomster og ignorerer regler for arbejdsmiljø og sikkerhed" og vil nu udvide og intensivere indsatsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip