Østrigs regeringskoalition står til valgsejr

SPÖ med kansler Werner Faymann i spidsen står til at få 27,1 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang fra 29,3 procent ved sidste valg og det dårligste valgresultat siden 1945. Også Michael Spindeleggers konservative folkeparti, ÖVP, går tilbage fra 26 procent til 23,8 procent baseret på 71 procent af de optalte stemmer søndag aften.

Heinz-Christian Straches anti-immigration og EU-skeptiske frihedsparti, FPÖ, kommer lige i hælene med 21,4 procent og dermed en stigning fra 17,5 procent i 2008.

Team Stronach står med 5,8 procent af stemmerne - og altså over spærregrænsen på fire procent - til at blive valgt ind for første gang. Partiet blev stiftet sidste år af den 81-årige milliardær Frank Stronach.

Et andet nyt parti er det liberale og stærkt pro-EU NEOS, der ifølge prognoserne vil få 4,8 procent.

Partiet BZÖ, grundlagt i 2005 af afdøde Jörg Haider, da han brød ud fra Frihedspartiet, ser med blot 3,6 procent ikke ud til nå over spærregrænsen. I 2008, kort før Haiders død, fik partiet 10,7 procent.

De Grønne, der portrætterer sig selv som pragmatiske miljøforkæmpere ubesmittet af korruption, formår til gengæld at vinde 11,5 procent af stemmerne - en stigning fra 10,4 procent - og dermed opnå deres bedste valgresultat nogensinde, omend det stadig er under forventningerne.

Holder prognoserne stik, betyder det, at SPÖ og ÖVP tilsammen mister ni pladser i parlamentet, hvilket efterlader dem med 99 - 53 til SPÖ og 46 til ÖVP - ud af de i alt 183 pladser.

 

Dagens Gossip