Øv! Kød slanker ikke så meget

Nu er det måske slut med at lade den røde bøf fylde mere end kartoflerne på tallerkenen, hvis man gerne vil tabe sig.

For en ny undersøgelse sår tvivl ved antagelsen om, at proteiner slanker mere end kulhydrater, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er godt klar over, at det kan virke forvirrende. Men selvom vi har fået kostråd om, at vi skal spise flere proteiner, så er det slet ikke afklaret, at det er godt for os.

- Undersøgelsen forløber over fem år, og der ser det altså ikke ud til, at man har gavn af højere proteinindtagelse på længere sigt, siger forskningsleder Anne Tjønneland fra Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse.

Det overraskende resultat stammer fra den europæiske Epic-undersøgelse blandt 373.803 personer mellem 25 og 70 år. 57.053 danskere deltog i undersøgelsen, som offentliggøres i det internationale videnskabelige tidsskrift Plos One.

Forskerne har undersøgt sammenhængen mellem deltagernes kostvaner og vægt over fem år.

Resultatet er, at personer, som fik mest energi fra proteiner, tog mest på i vægt, sammenlignet med personer, som fik mest energi fra kulhydrater eller fedt - selvom begge grupper indtog den samme samlede mængde energi fra deres kost.

Personer med en normal vægt ved starten af undersøgelsen havde 20 procent større risiko for at blive overvægtige, hvis de fik mere end 22 procent af deres energi fra protein, i forhold til personer, som fik mindre end 14 procent af deres energi fra protein.

Ifølge Anne Tjønneland kan det være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige undersøgelser om kost og livsstil, fordi de kan have forskellige styrker og svagheder:

- Nogle undersøgelser tyder for eksempel på, at protein giver en større mæthed, som måske får folk til at spise mindre. Men de negative effekter ved kød er nok til, at vi fastholder, at det er en dårlig idé at fokusere ensidigt på at få mange proteiner.

Som kræftforsker holder hun derfor fast i, at man gør klogt i at begrænse mængden af kød på tallerkenen, fordi det øger risikoen for kræft.

- Det værste, du kan gøre, er at droppe rugbrødet og spise dobbelt så meget skinke eller spegepølse. Her udskifter du en sund fødevare med en usund.

- Og det er næsten lige så slemt at spise dobbelt så meget rødt kød på bekostning af kartofler eller udskifte havregryn med bacon om morgenen, siger Anne Tjønneland.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip