Ole Henriksen afslører: Nu er jeg amerikaner

Han er født og opvokset i Nibe i Nordjylland. Men nu er det slut med at kalde sig dansker for skønhedsguruen Ole Henriksen, der har skiftet sit danske pas ud med et amerikansk.

- Jeg fik mit amerikanske statsborgerskab i januar, men jeg havde egentlig aldrig planlagt det. Jeg har altid følt mig så dansk, fortæller Ole Henriksen, der har holdt fast i sit rødbedefarvede pas, siden han som 19-årig rejste ud af Danmark for aldrig rigtigt at vende tilbage.

I snart 30 år har Ole Henriksen dannet par med Lawrence, som han bor sammen med i en smuk villa i to etager i det fashionable West Hollywood i Los Angeles.

I 2008 blev de gift, og det er faktisk for Lawrences skyld, at skønhedsguruen har taget springet.

- Beslutningen tog jeg, fordi jeg gerne ville sikre min partner, Lawrence, hvis jeg går bort før ham. Hvis jeg er dansk statsborger, bliver han beskattet af min formue fra den første krone, mens der gælder nogle andre regler, hvis man er amerikaner, fortæller Ole Henriksen.

Det er gået forholdsvis stærkt med at få statsborgerskabet - modsat hvordan den danske iværksætter tilbage i 1977 måtte kæmpe for at få det såkaldte greencard, der skulle give ham opholdstilladelse i USA.

- Der skulle jeg svare på en masse spørgsmål, og et af dem, der blev stillet, var omkring min seksualitet. Jeg lyver aldrig, og derfor svarede jeg ærligt, at jeg var homoseksuel, husker Ole Henriksen.

- Jeg fik at vide af immigrationsbetjenten, at jeg lige så godt kunne gå hjem og pakke min kuffert med det samme, for at være homoseksuel blev anset for det samme som at være seksuelt afvigende, til fare for samfundet og skør, husker Ole Henriksen, der dog ikke lod sig slå ud så nemt.

- Jeg sagde til dem, at så let ville de ikke slippe af med mig, fortæller Ole Henriksen, der måtte kæmpe i 10 år for bare at få en opholdstilladelse.

Derfor var det også et ekstra stort øjeblik for ham, da han i januar - efter at have været oppe til en eksamen i amerikansk historie og politik - kunne sætte sig på første række ved den officielle ceremoni for nye, amerikanske statsborgere.

- Det var som en cirkel, der sluttede for mig, og jeg blev meget, meget rørt. Jeg sad faktisk og græd. Der er så mange ting, der har ændret sig for homoseksuelle, og det kunne jeg ikke lade være med at tænke på, da jeg sad der, siger Ole Henriksen.

Med de nye regler, der åbner op for, at man kan beholde sit danske pas, selvom man bliver statsborger i et andet land, er sagen dog soleklar for skønhedsguruen: Han vil gerne have dobbelt statsborgerskab.

- For mig er mit danske pas et bevis på, at jeg er født i Danmark og at jeg har en tilknytning. Mange af mine livsværdier er danske, siger Ole Henriksen, der sammen med sin mand også har omgivet sig med masser af danske ting i hjemmet i Hollywood - for eksempel er parrets porcelæn fra Royal Copenhagen.

Men selvom han er glad for sit fædreland, så afviser Ole Henriksen, at han og Lawrence kunne finde på at slå sig permanent ned i Danmark.

- Det er urealistisk. Vi elsker at bo i L.A., det er en nem by at navigere i, og her er grønt, natur og fredfyldt. Klimaet er også ideelt, det er ren forkælelse, siger Ole Henriksen med et smil.

- Den anden dag talte vi dog om at købe en lejlighed i København, som vi kunne bo i, når vi er der, men på den anden side, så er det også rart at checke ind på et hotel og være fuldstændigt fri for ansvar. Men man skal aldrig sige aldrig, siger den - for nu - amerikanske, men danskfødte skønhedsguru.

Newspaq

 

Dagens Gossip