Olieprisen kan afspore regeringens togplan

Høje oliepriser er ifølge avisen en forudsætning for, at regeringen kan indkassere de 28,5 milliarder kroner, som det vil koste at realisere togplanen.

Men oliepriserne vil ifølge skøn fra Storbritanniens svar på de økonomiske vismænd – The Office for Budget Responsibility - ikke stige nær så meget, som regeringen antager i togplanen.

I perioden fra 2014 til 2020 ligger den danske vurdering af prisen på en tønde olie ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten gennemsnitligt cirka 33 procent over vurderingen fra Storbritanniens uafhængige budgetkontor, hvis tal blandt andet danner grundlag for den britiske finanslov.

Enhedslisten vil derfor skrue op for beskatningen af olieselskaberne »for at være sikker på, at der er penge nok,« siger finansordfører Frank Aaen (Ø) til avisen.

Dansk Folkeparti støtter regeringens togplaner og vil gerne beskatte olieselskaberne mere, men finansordfører René Christensen (DF) er i tvivl om, hvorvidt finansieringen er sikker.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er ikke bekymret.

»Vi er jo ude i en langsigtet investering, og det er altid forbundet med en vis usikkerhed. Det har vi aldrig lagt skjul på. Men vores vurdering bygger på solide beregninger baseret på et grundigt tværministerielt analysearbejde og er regnet på samme måde, som tidligere regeringer har gjort,« siger han.

 

Dagens Gossip