Ombudsmand advarer imod stram kurs for tålt ophold

Skrevet af admin

16/12/2014

Dagens topnyheder

Myndighederne bør overveje at lempe nogle af de hårde vilkår, som udlændinge på tålt ophold er underlagt.

Det er budskabet fra Folketingets Ombudsmand i en ny redegørelse, som er offentliggjort tirsdag.

Den kommer på et tidspunkt, hvor regeringen overvejer at gå i den modsatte retning - nemlig at gøre forholdene værre.

I alt er 67 udlændinge for tiden på tålt ophold. Cirka halvdelen bor i Center Sandholm, og det er denne gruppe, som ombudsmand Jørgen Steen Sørensen har interesseret sig for.

Tre af disse har levet på tålt ophold i mere end 10 år, mens 12 har været det imellem fem og 10 år.

En del har pligt til at melde sig dagligt. De får 435 kroner hver 14. dag, hvis de overholder en kontrakt.

Vilkårene betyder blandt andet, at det er vanskeligt for en del at have råd til at tage til København.

Nogle bliver forhutlede, vurderer Dansk Røde Kors. Der er misbrug og isolation. Mange bruger det meste af døgnet på at se tv.

Udlændingene aner ikke, hvor længe indgrebet skal stå på, og det er belastende og resulterer i en følelse af håbløshed, har beboerne fortalt.

I sin konklusion noterer Jørgen Steen Sørensen, at han "selvsagt" ikke kan afvise, at der er behov for skærpelser.

Men han opfordrer myndigheder til samlet at gennemtænke, om det er nødvendigt på alle punkter at "opretholde så samlet set belastende og begrænsende vilkår, som der på nuværende tidspunkt er tale om."

Opråbet skyldes humanitære synspunkter, fastslår ombudsmanden. Men der er også en yderligere grund til appellen:

Danmark risikerer at udsætte udlændingene for en behandling, som strider mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FN's torturkonvention.

"Jeg bygger det desuden på hensynet til at forebygge krænkelse af forbuddet mod bl.a. nedværdigende behandling," skriver han.

Ud af de 67 på tålt ophold er der to, der anses for at være til fare for statens sikkerhed. Flertallet er udvist på grund af kriminalitet og er på tålt ophold, fordi de ikke kan sendes hjem på grund af risikoen for dødsstraf eller tortur.

Jævnligt er der politisk debat om gruppen. Forleden udtalte justitsministeren, at udlændingene ikke kan spærres inde - "men vi kan - og skal - holde dem under skarpt opsyn, og det skal have konsekvenser, hvis de ikke overholder meldepligten."

I efteråret ophævede Østre Landsret udvisningen af en velintegreret iransk mand, der havde levet på tålt ophold i adskillige år. Han var blevet dømt i en hashsag.

/ritzau/