Ombudsmanden: Tvangsfjernede børn skal hurtigt videre

Skrevet af admin

03/02/2015

Mest læste i dag

Akutinstitutioner for børn og unge, der er tvangsfjernet fra hjemmet, må kun bruges som et kort, midlertidigt opholdssted, til der er fundet en permanent løsning.

Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en generel udtalelse som opfølgning på en sag fra Esbjerg Kommune fra sidste sommer. Her udtalte han skarp kritik af, at seks børn måtte vente mellem et og to og et halvt år på kommunens akutinstitution, Nordstjernen.

- Børn og unge, der bliver fjernet fra hjemmet og anbragt på en akutinstitution, er i en voldsomt sårbar situation.

- Derfor er det afgørende, at kommunen så hurtigt som muligt finder en varig løsning. En akutinstitution er, som navnet siger, en meget midlertidig løsning, fastslår Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en pressemeddelelse.

Han anfører samtidig, at anbringelse på en akutinstitution kan være nødvendig for at få afdækket barnets behov.

Men der skal være den fornødne tid til at observere børnene og foretage undersøgelser for at finde det rigtige varige anbringelsessted, hvis børnene ikke skal hjem til forældrene igen.

I de konkrete sager fra Esbjerg, som ombudsmanden har undersøgt, og som han udgav en samlet rapport om mandag, burde kommunen efter hans opfattelse væsentligt hurtigere være kommet til en afklaring.

Esbjerg Kommune har over for ombudsmanden erkendt, at de seks børn har været længe på akutinstitutionen - og for nogle af børnenes vedkommende også for længe.

Institution var tilmed i en længere periode overbelagt.

Børnene har dog siden foråret 2013 været anbragt i varige tilbud, og Esbjerg Kommune har iværksat flere tiltag for at undgå lignende situationer, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

/ritzau/