Omfattende salg af doping i fitnesscentre

Spredt ud over Danmark ligger flere end 20 træningscentre, hvor hårde dopingstoffer som anabole steroider og væksthormoner er så integreret en del af kulturen, at der foregår salg af de forbudte midler.

Det fortæller anonyme kilder i miljøet, fora på internettet og landets førende fitnessforsker ifølge Politiken.

- I disse centre er der typisk en distribution, et videresalg og et mere eller mindre systematisk hvervningsnetværk, som samler nye potentielle kunder op, siger Kasper Lund Kirkegaard til avisen.

Han er forskningsansvarlig i Danmarks Idræts-Forbund og forfatter til rapporter om fitnessmiljøet.

Generelt gælder det for den slags centre, at de steroidepumpede brugere får lov til at passe sig selv.

Anti Doping Danmark er forment adgang, da centrene selv må vælge, om de vil samarbejde med dopingjægerne. Politiet har trods ulovlighederne heller ikke fokus på doping-oaserne.

- Doping er ikke et område, hvor vi går målrettet efter at afsløre organiseret kriminalitet, siger Steffen Steffensen, politikommissær i Københavns Politi, til Politiken.

En undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet peger på, at cirka 44.000 danskere har taget sundhedsskadelige steroider.

Og en rapport fra Kulturministeriet anslår, at 88.000 danskere træner i centre, der nægter Anti Doping Danmark adgang og har en "høj risikoprofil".

Det er uklart, hvor mange dopingoaser, der præcis er i Danmark, skriver Politiken. I sin fitnessdatabase kan Kasper Lund Kirkegaard se "op mod 20 centre, der med stor sandsynlighed har et mere koncentreret problem omkring motionsdoping".

På forskellige internetfora oplister muskelfanatikere mere end 50 "jernhuler" landet over.

Jernhulerne er kendetegnet ved, at de har tunge håndvægte på op til 105 kilo, har døgnåbent og adgang med en personlig chip. Og så blander de sig ikke i, om brugerne tager steroider.

/ritzau/

 

Dagens Gossip