Omstridte adoptioner fra Etiopien stoppes

05/04/2013 18:00

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

Det sker, efter socialminister Karen Hækkerup (S) har modtaget en rapport fra Ankestyrelsen og helt nye informationer om sagsbehandlingen. Det var DanAdopt, der formidlede den stærkt omdiskuterede adoption af den lille pige, Masho, der blev kendt i en TV-dokumentar i 2012. Ankestyrelsens konklusion er ifølge en pressemeddelelse, at der er tvivl om, hvorvidt DanAdopts formidling af adoptioner fra Etiopen er etisk og juridisk forsvarlige. Derfor er DanAdopts formidling af alle adoptioner fra Etiopien stoppet foreløbigt. Og allerede med virkning fra i dag, fredag.

Et af Ankestyrelsens kritikpunkter af DanAdopt går blandt andet på, at bureauet ikke overholder sin forpligtelse, når det kommer til at orientere myndigheder om alle væsentlige forhold om formidlingen af adoptioner fra Etiopien. Så sent som i onsdags fik de danske myndigheder nye oplysninger fra fire etiopiske kvinder, der har bortadopteret deres børn. Kvinderne fortalte blandt, at de var blevet lovet hjælp og økonomisk støtte til deres større børn og til betaling af lægehjælp som kompensation for at have bortadopteret deres børn. Samtidig fortalte kvinderne også, at de slet ikke får noget at vide om, hvordan deres børn faktisk har det i Danmark.

Derfor har social- og integrationsminister Karen Hækkerup valgt at trække stikket for DanAdopts formidling af etiopiske adoptioner.

»Jeg har desværre ikke længere den nødvendige tillid til DanAdopts formidling af adoptioner fra Etiopen, når Ankestyrelsen vurderer, at der er tvivl om, hvorvidt adoptionerne altid foregår etisk og juridisk forsvarligt. Derfor har jeg truffet beslutning om at stoppe DanAdopts formidling af børn fra Etiopien,« siger hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Det er en vidtgående beslutning, som jeg er ærgerlig og ked af, at jeg må træffe, fordi der er mange børn, der venter på at få et forældrepar i Danmark. Men det er også en nødvendig beslutning. For ingen, hverken børn, deres biologiske forældre eller adoptivforældre kan leve med, at der er tvivl om, hvordan barnet er blevet formidlet til dem.«

Socialministeren har af den grund bedt DanAdopt om en redegørelse for den måde, de organiserer sig på. Ikke kun i Etiopien, men også deres andre samarbejdslande. Det er kun, når de danske myndigheder er sikre på, at forholdene er i orden, at DanAdopt igen kan formidle børn fra Etiopien.

Ankestyrelsens undersøgelse blev sat i gang, efter flere medier havde skrevet om de forhold, som DanAdopt formidlede børn under i Etiopien. Tidligere i år stoppede Karen Hækkerup adoptionsbureauets samarbejde med etiopiske Enat Alem, der har flere børnehjem i landet.

Adoptanter på venteliste til en adoption fra Etiopen kan kontakte DanAdopt for at få afklaret deres situation.