Derfor har Udlændingestyrelsen sendt en række medarbejdere ud i landet for at vejlede og informere asylansøgerne om deres muligheder, og under de fire første informationsmøder på Sjælland mødte 300 interesserede asylansøgere op, oplyser styrelsen.
»De fremmødte har været meget interesserede og har stillet mange spørgsmål. Interessen sprænger mødernes tidsramme på to timer, men vi bliver, til sidste spørgsmål er besvaret. Asylansøgerne er rigtig glade for, vi kommer rundt og vejleder,« siger specialkonsulent Margit Sander Rasmussen fra Udlændingestyrelsen i en skriftlig kommentar.
For at kunne fraflytte asylcentrene skal man selv finde job og bolig samt være selvforsørgende. Asylansøgeren indgår en kontrakt om udflytning med Udlændingestyrelsen, og forpligter sig blandt andet til at medvirke til sin egen udrejse, hvis han eller hun får afslag på asyl.
Asylansøgeren må desuden ikke flytte til en kommune, som er fritaget for at modtage flygtninge i 2013 - det gælder blandt andre København og Aalborg.
Blandt de 300 asylansøgere er nogle allerede langt fremme i processen, fortæller Margit Sander Rasmussen.
»En del af de fremmødte asylansøgere havde allerede et job på hånden og følte sig klar til at ansøge. Andre var usikre på, hvordan de selv kunne finde job og bolig. Vi vejledte om de relevante muligheder for at komme videre i processen,« siger hun.
Især på opholdscenter Sigerslev, der ligger i Store Heddinge og er for enlige mænd, har der været stor interesse for den nye ordning. Her mødte 25 procent af beboerne ifølge Udlændingestyrelsen op til informationsmøde.