Opbakning til syrisk våbenudlevering vokser

Tirsdag meldte både Iran og Kina ud, at de støtter en aftale, der kan sikre, at Syriens kemiske våben bliver udleveret til det internationale samfund.

»Vi støtter og hilser det russiske forslag velkommen,« siger Hong Lei, talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, ifølge AFP.

Kina er imod en militær aktion mod Syrien og mener, at krisen i stedet skal løses politisk.

»Så længe forslaget vil være med til at lempe de nuværende spændinger i Syrien, løse sagen politisk og bevare freden og stabiliteten i Syrien og regionen, bør det internationale samfund overveje det,« siger Hong Lei.

Syriens tætte allierede Iran bakkede tirsdag også op om ideen om at få udleveret Syriens kemiske våben.

»Den islamiske republik Iran bakker op om initiativet, der sigter på at standse militære aktioner« mod Syrien, siger Marzieh Afgham, talskvinde for Udenrigsministeriet.

Opbakningen fra Kina og Iran kommer, efter at konflikten i Syrien mandag tog en ny drejning. Først antydede USAs udenrigsminister, John Kerry, at Syrien burde aflevere landets arsenal af kemiske våben. Den idé tog Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, op med sin syriske kollega, Walid al-Muallem, som hilste forslaget »velkommen«.

USA og præsident Barack Obama er overbeviste om, at det var syrisk militær, der stod bag et giftgasangreb i landet 21. august. Obama har siden presset på for at skaffe opbakning i hjemlandet og fra det internationale samfund til en militær aktion i Syrien.

Iran mener dog, at det er oprørere, der gør brug af de kemiske våben i Syrien - og støtter dermed det syriske regime og præsident Bashar al-Assad, som har afvist, at Syriens militær stod bag giftgasangrebet.

»Vi ønsker, at vores region blive renset for alle masseødelæggelsesvåben. Disse bestræbelser bør også være rettet mod de kemiske våben, som Syriens oprørsgrupper er i besiddelse af,« siger Marzieh Afgham.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip