Opfordring: Drop børnehaveklassen

Politikerne bør benytte lejligheden til at skille sig af med børnehaveklassen. Det siger professor Niels Egelund forud for, at regeringen fremlægger sit udspil til en gennemgribende reform af folkeskolen senere tirsdag.

- Jeg kunne godt tænke mig, at man skrottede den anakronisme, der hedder børnehaveklassen og lod børnene starte i første klasse, når de er seks år og brugte det sidste år i børnehaven på forberede dem til, at de skal i skole, siger Niels Egelund, der er professor på Aarhus Universitet.

Børnehaveklassen blev indført som en valgfri mulighed i 1962, og i 1980 blev det et krav, at alle kommunerne skulle oprette børnehaveklasser.

Så sent som i 2009 blev det obligatorisk for alle børn at gå i børnehaveklasse, men det skoleforberedende år stammer fra en svunden tid, mener Niels Egelund.

- Børnehaveklassen var i sin tid beregnet på, at halvdelen af børnene kom hjemme fra mor, og at den anden halvdel kom fra børnehaverne, argumenterer professoren.

Han mener, at børnehaverne kan håndtere skoleforberedelsen, så børnene kan gå direkte i første klasse.

Et af problemerne med børnehaveklassen i dag er nemlig, at den rummer reel undervisning, selvom den ikke drives af lærere, men af pædagoger.

- Der er for nylig en undersøgelse, der har vist, at pædagogerne føler sig meget dårligt klædt på til den dansk- og matematikfaglige undervisning, der er kommet ind i børnehaveklassen over de seneste år. Så derfor kan man lige så godt tage skridtet fuldt ud, mener Niels Egelund.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip