Ordblinde studerende får en hjælpende hånd på nettet

Ved at klikke sig ind på hjemmesiden www.e17.dk får ordblinde og synshandicappede adgang til omkring 50.000 titler, hvilket er 20.000 flere, end der har været adgang til tidligere. Og hvor man før skulle henvende sig flere forskellige steder, ligger bøger og tekster til både studie, erhverv og fritid tilgængelige i forskellige elektroniske formater nu på én hjemmeside.

»Det er utroligt vigtigt, at alle har adgang til materiale, bøger og tekster - det gælder selvfølgelig også ordblinde og synshandicappede. De har desværre indtil nu skullet løbe lidt fra Herodes til Pilatus for at finde relevante tekster i formater, som de skulle bruge til undervisningsforløb, efteruddannelse eller på deres arbejde. Nu er det hele samlet ét sted, og der vil løbende blive produceret nye, studierelevante materialer, når ordblinde eller synshandicappede henvender sig om det,« siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

»Det får en enorm betydning for de unge og voksne, som i dag er begrænset af, at de er ordblinde eller synshandicappede. Den nye hjemmeside betyder, at rigtig mange nu kan deltage på lige fod med alle andre i undervisning og på deres arbejdsplads, og dermed behøver de ikke længere at se ordblindhed som et handicap,« siger ministeren.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Også hos Ordblindeforeningen ser man den samlede adgang til materialet som et fremskridt.

»Det er en fantastisk hjælp for ordblinde, at de kan hente e-bøger ét samlet sted, og det er meget fint, at der bliver lavet et brugbart system, hvor ordblinde kan få fat på både fagbøger og skønlitteratur i forhold til tidligere, hvor man fik sendt et kassettebånd ud, som skulle spoles frem og tilbage. Det er langt bedre teknik og en bedre hjælp, at man kan få læst det op på sin iPad, iPhone og computer. Så kan ordblinde bruge deres normale begavelse, når de er ovre den barriere, de har med læsning og skrivning,« siger formanden Erik K. Rasmussen.

Han mener, at det får meget stor betydning fremadrettet.

»Mange ordblinde har meget lettere ved at få en uddannelse og meget lettere ved at komme i erhvervsarbejde. Og det betyder igen sparede penge på blandt andet overførselsindkomster. Så den ressource, som før lå gemt væk, får nu lov til at udfolde sig,« siger de ordblindes formand.

Han efterspørger dog fortsat mere hjælp.

»Der er altid plads til forbedringer, så vi kunne godt ønske os, at andre hjælpeprogrammer som stave- og skriveprogrammer også lå på hjemmesiden. Det er en stor hjælp for mange til skriftlige opgaver, som man jo skal lave mange af i dag,« siger han.

 

Dagens Gossip