Organisationer opruster til SAS-forhandlinger

For at undgå, at det gentager sig ved fremtidige forhandlinger, planlægger de to store hovedorganisationer Flyvebranchens Personale Union (FPU) og Cabin Union Denmark (CUD) at slå sig sammen og samle deres cirka 3.000 medlemmer bestående af piloter og stewardesser.

De to parter har hele weekenden og mandag forhandlet om en aftale. Men ingen af parterne har villet udtale sig om de konkrete forhandlinger til Berlingske Business.

Næstformand i Flyvebranchens Personale Union (FPU), Anders Mark Jensen, havde kun en kort kommentar.

»Vi gør det til gavn for branchen og vores medlemmer. Og så har jeg ikke yderligere kommentarer,« siger han.

Han vil heller ikke fortælle, hvor langt de er med forhandlingerne, eller hvad det vil betyde for de fremtidige forhandlinger med eksempelvis SAS.

Hvis de to organisationer går sammen, så er planen, at de skal lægges under LOs vinger. Men fusionen skal først lige forbi de to foreningers medlemmer til en afstemning senere i år.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen vil det i den grad styrke organisationernes position ved forhandlingerne med SAS, hvis aftalen går igennem.

»Fagforeningerne får tilført nogle ressourcer og kompetencer, som de ikke selv har. Hvis de kun er dem selv, er de ikke stærke nok. Derfor vil de også stå stærkere i forhandlingerne nu,« siger han.

Lige nu er både 3F, Dansk Metal og HK en del af LO. Kommer FPU og CUD med på vognen, vil det samle lufthavnsbranchen yderligere. Og det kan være en fordel ved forhandlingerne med SAS. Det er tidligere set, at foreningernes medlemmer har allieret sig og er gået ind i sympatistrejker. Og det mener Henning Jørgensen også vil gøre sig gældende her.

»Kommer du med i et LO-fællesskab, så er det klart, at LOs ledelse kan

lave sympatiauktioner, så man hjælper folk i en enkel gruppe på vej. Det

er stærkt at have andre til at kæmpe ved ens side. Så står de ikke alene

og bliver kørt over på samme måde, som de føler, at de er blevet ved tidligere forhandlinger,« siger han. 

CUD er hovedorganisation for SAS’ danske kabinefagforening Cabin

Attendants Union (CAU) og kabineforeningerne i Jet Time og Thomas Cook

Airlines.

FPU varetager blandt andet kabinebesætningsforeninger i Cimber A/S og Air Greenland og også piloterne i Thomas Cook Airlines Scandinavia ligger under FPU.

 

Dagens Gossip