Orkanen Sandy hærger Jamaica og Cuba

Orkanen Sandy ramte torsdag Cuba få timer efter, at den havde hærget Jamaica, hvor hundredvis af mennesker blev tvunget til at søge beskyttelse mod uvejret.

Det Nationale Orkancenter i USA oplyser, at orkanen har vindstød på op til 175 kilometer i timen, og at den kan tage til i styrke.

I Jamaica, hvor der var rapporter om en dræbt, søgte over 1000 tilflugt i beskyttelsescentre, da el-kabler faldt ned og styrtregn strømmede ned over barakkerne i de fattige slumområder omkring hovedstaden Kingston.

I Cuba blev over 1700 mennesker evakueret i provinsen Santiago de Cuba forud for uvejrets ankomst.

- Vi kan ikke tillade, at et eneste menneskeliv kommer i fare, og vi evakuerer de områder, hvor er der er overhængende risiko for oversvømmelser, siger Lazaro Esposito fra det lokale beredskab til cubansk tv.

Meteorologerne forudsiger, at orkanen vil bevæge sig hen over det østlige Cuba, hvorefter den tager retning mod Bahamas torsdag og fredag.

Der ventes styrtregn eller skybrud i områder på Jamaica, Cuba, Haiti og i Den Dominikanske Republik.

- Voldsomme regnskyl kan føre til livstruende oversvømmelser og mudderskred, advarer Det nationale Orkancenter i USA.

Orkanen har også medført hårdt vejr på den amerikanske flådebase ved Guantanamo, hvor USA tilbageholder terrormistænkte. En afhøring af en formodet al-Qaeda leder er blevet udsat på grund af orkanen.

I 2008 blev Cuba ramt af tre orkaner, som forårsagede skader på over en million hjem, og som det kostede over 57 milliarder kroner at udbedre.

Kilde: AFP

 

Dagens Gossip