Orkidéer vender hjem til Thailand efter 57 år i København

Skrevet af admin

21/06/2016

Dagens topnyheder

En samling sjældne, thailandske orkidéer, som først blev etableret i den danske ambassades have i Bangkok og siden flyttet til Botanisk Have i København omkring 1959, vender nu hjem til oprindelseslandet.

Det fortæller Henrik Æ. Pedersen, lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have i dag hører under.

- Ødelæggelse af de naturlige voksesteder har sammen med illegal kommerciel indsamling ført til, at mange thailandske orkidéer er blevet sjældne, og at nogle endda er på nippet til at forsvinde. Derfor sætter thailænderne stor pris på de orkidéer, vi donerer til dem, siger han.

Det var diplomaten og botanikeren Gunnar Seidenfaden, som var ambassadør i Thailand fra 1955 til 1959, der kastede sig over studiet af landets flere end 1000 vilde orkidéarter.

Han fik på kort tid opbygget verdens største videnskabelige samling fra Thailand, og arterne blev studeret og beskrevet, efterhånden som de kom i blomst.

Hans arbejde er blevet videreført, så der i dag foregår et intensivt forskningssamarbejde omkring Thailands orkidéer.

- Vi opformerer så mange arter som muligt i tilstrækkelig målestok til, at småplanter kan returneres til oprindelseslandet. Den første sending med kulturer af syv sjældne arter er netop nu på vej til Queen Sirikit Botanic Garden i Chiang Mai, siger Henrik Æ. Pedersen.

/ritzau/