Over 25.000 har mistet deres dagpenge i år

Tusindvis af danskere, der står uden arbejde, har i årets første måneder mistet deres ret til at modtage dagpenge. Det fremgår af nye tal fra AK Samvirke, der viser, at 25.579 i løbet af 2013 ikke længere har ret til dagpenge.

Tallene kommer ikke bag på direktøren i AK Samvirke, Verner Sand Kirk, da man i forvejen regnede med det niveau. Verner Sand Kirk mener dog, at tallene illustrerer, at dagpengepolitikken har slået fejl.

- Det har været syrealistisk fra starten af, for man har gennemført en reform i sin tid, som man påstod ville have nogle helt andre effekter, end den har vist at have, siger Verner Sand Kirk og tilføjer:

- Det er ti gange så mange, som mister dagpengene i år, end det man anslog, da man i sin tid lavede reformen.

I maj opjusterede regeringen antallet af ledige, der ville falde ud af dagpengesystemet i hele 2013, til at ligge på mellem 27.000 og 32.000. AK-Samvirke forventer, at omkring 1500 hver måned vil miste retten til dagpenge resten af året, og derfor vil antallet overstige 30.000.

Hidtil har det lydt, at en udsigt til at miste dagpengene ville skærpe incitamentet for ledige til at tage et arbejde, men det giver Verner Sand Kirk ikke meget for.

- Det fremstilles som om, at folk går og fiser den af, indtil de når dagpengekanten, og så tager de sig sammen. Nej, der er hele tiden, mange der kommer i arbejde, men der er desværre også mange, der ikke gør det, siger Verner Sand Kirk.

- Jobmarkedet er et lotterispil, hvor der er flere ledige, end der er job. Selv om alle søger job og ikke er kræsne, vil der jo i sådan et lotterispil være nogen, der trækker de forkerte lodder, siger Verner Sand Kirk.

I maj forlængede regeringen den såkaldte uddannelsesydelse for at holde hånden under de udfaldstruede dagpengemodtagere. Samtidig indførte den en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse, der dog bliver udfaset frem mod 2016.

En dagpengekommission skal inden foråret 2015 komme med forslag til, hvordan et fremtidigt dagpengesystem skal se ud.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip