OVERBLIK: Hackerangrebet på CSC

I løbet af 2012 blev virksomheden CSC i Valby offer for et hackerangreb rettet mod et stort computeranlæg, en såkaldt mainframe.

Fra computeren blev der stjålet oplysninger om 91.011 dømte personer fra politiets kriminalregister, oplysninger om godt 1,1 million internationalt efterlyste personer i det såkaldte Schengen-register og 81.445 oplysninger fra CSC's såkaldte RACF-brugerdatabase.

Oplysningerne fra brugerdatabasen kunne bruges til at opnå legitim adgang til de øvrige databaser på computeranlægget.

Hackerne har også haft adgang til andre registre, blandt andet CPR-registret.

Sagen begyndte at rulle på baggrund af en efterforskning i Sverige mod den svenske internetaktivist Gottfrid Svartholm Warg.

I juni, september, oktober og november 2012 henvendte svensk politi sig til danske politi og fortalte, at den svenske efterforskning pegede på udløbere til Danmark.

Dansk politi har oplyst, at man først fik et tip fra svenskerne i januar 2013, men under retssagen har svenske politifolk holdt fast i, at det første tip blev givet i juni 2012.

Rigspolitiet og PET beklagede i efteråret 2014, at man ikke iværksatte en efterforskning tidligere.

En aktindsigt afslører nu, at Säpo ikke bare informerede PET, men faktisk sendte en krypteret fil med materiale fra den svenske efterforskning af Wargs computer allerede 19. september 2012.

Warg, som er dømt i den danske sag, blev anholdt sidst i august 2013. Det skete i Phnom Penh i Cambodja.

Havde dansk politi reageret i juni 2012, kunne man i princippet have været med ved anholdelsen og den efterfølgende ransagning og beslaglæggelse af Wargs computer, som blev foretaget af cambodjansk politi med tilstedeværelse af svenske politifolk.

Warg blev i oktober idømt tre et halvt års fængsel i sagen. Han har anket dommen til Østre Landsret. En ung dansker blev frifundet for at have noget med selve hackerangrebet at gøre, men han blev idømt et halvt års fængsel for at have forsøgt at hacke CSC.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip