OVERBLIK: Merkel er rejst 20.000 kilometer på en uge

Skrevet af admin

12/02/2015

Mest læste i dag

Angela Merkel kommer næppe til at glemme den seneste uge lige foreløbig.

Som mægler i Ukraine-konflikten har den tyske forbundskansler fløjet omkring 20.000 kilometer frem og tilbage mellem øst og vest til seks hovedstæder.

Nyhedsbureauet dpa har rekonstrueret kanslerens seneste syv døgn:

* Torsdag 5. februar (Berlin, Kijev):

Sammen med den franske præsident, François Hollande, indleder Angela Merkel en fredsmission for Ukraine. Det kommer som en overraskelse i Berlin, for kansleren plejer ikke at kaste sig ud i risikable foretagender.

Samme aften rejser Merkel og Hollande til den ukrainske hovedstad, hvor de spiser middag med præsident Petro Porosjenko.

* Fredag 6. februar (Berlin, Moskva):

Efter en kort nat er Merkel tilbage i den tyske hovedstad, hvor hun efter et møde med Iraks premierminister løfter lidt af sløret for, hvad hun og Hollande har gang i:

- Vi gør det, vi mener, er vores opgave i denne stund: Nemlig alt, hvad vi kan for at prøve at stoppe blodsudgydelserne.

Så går turen til Moskva. Den russiske presse byder Merkel velkommen som "Angela Mira", fredsenglen.

I Kreml venter præsident Vladimir Putin på sine franske og tyske gæster. Forhandlingerne går straks i gang. Først senere er der en fotoseance, hvor parterne virker anspændte.

Efter fem timer er det slut. Putin følger Merkel til flyet.

* Lørdag 7. februar (Moskva, München, Berlin):

Kort efter midnat melder Merkels, Hollandes og Putins talsmænd om en konstruktiv atmosfære, og at man arbejder på et dokument om at få genoplivet Minsk-aftalen fra september.

Merkel flyver direkte til München, hvor hun lander klokken to om natten. Om formiddagen modtages hun med klapsalver ved den årlige sikkerhedskonference i byen.

En træt kansler beretter, at det er usikkert, om samtalerne vil føre til succes, "men man må vove forsøget".

I München orienterer hun også Porosjenko og USA's vicepræsident, Joe Biden, om Kreml-mødet og flyver tilbage til Berlin.

* Søndag 8. februar (Berlin, Washington):

Om morgenen holder Merkel telefonmøde med Hollande, Putin og Porosjenko.

De aftaler at mødes til et topmøde i Minsk, Hvideruslands hovedstad, hvor den ukrainske regering og prorussiske separatister i efteråret indgik en aftale, der ikke holdt.

Ved 14-tiden letter Merkels Airbus mod Washington, hvor hun over midnat tysk tid mødes med fremtrædende erhvervsfolk og politikere.

* Mandag 9. februar (Washington, Ottawa):

Præsident Barack Obama modtager Merkel i Det Hvide Hus. Hendes talsmand og to rådgivere, USA's vicepræsident Biden og udenrigsminister John Kerry deltager også.

Ved det efterfølgende pressemøde sender Merkel et signal til Putin om, at Tyskland står ved USA's side, også hvis amerikanerne trods tysk modvilje sender våben til Ukraine.

Igen siger hun, at der ikke er nogen garanti for, at det tysk-franske initiativ bliver en succes. Men det er meget værre ikke at gøre noget, anfører kansleren.

Obama siger, at hvis fredsmissionen lykkes, kan man også takke kanslerens usædvanlige tålmodighed for det.

Efter en kort visit hos Verdensbanken rejser Merkel videre til Ottawa og Canadas premierminister, Stephen Harper, hvor det tyske G7-formandskab står på dagsordenen.

Efter nok en pressekonference og middag går turen tilbage til Berlin.

* Tirsdag 10. februar (Berlin):

Kanslerens fly lander klokken 10.30. Der står intet i kalenderen. Men Merkel holder ikke fri. Minsk-topmødet skal forberedes, selv om det endnu ikke er sikkert, at det finder sted.

* Onsdag 11. februar (Berlin, Minsk):

Om morgenen holder Merkel sit ugentlige møde med sine ministre. Det varer kun 20 minutter.

Så kommer bekræftelsen: Topmødet finder sted. Inden afgang til Minsk sammen med udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier deltager kansleren i statsbegravelsen for den tidligere forbundspræsident Richard von Weizsäcker.

Merkel og Hollande lander om eftermiddagen i den hviderussiske hovedstad. Så kommer Porosjenko og til sidst Putin.

Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, der står på EU's sanktionsliste, hilser kansleren velkommen med en buket blomster i sit enorme palads.

Klokken 18.30 går topmødet - og en nervekrig - i gang.

Efter tre timer bliver udenrigsministrene kaldt med til forhandlingsbordet. Omkring midnat beretter den russiske minister, Sergej Lavrov, at det går "bedre end super", men intet sker.

* Torsdag 12. februar (Minsk, Bruxelles):

Klokken 01.30 forlyder det, at Putin blokerer for fremskridt. Fra sekstiden går det pludselig hurtigt med meldinger om et muligt gennembrud om en våbenhvile.

Men nu stejler de prorussiske oprørsledere, der også er rejst til Minsk.

Ved 10-tiden bekræfter Putin så, at våbenhvilen er på plads og træder i kraft ved midnat natten til søndag.

En noget klatøjet tysk kansler fortæller op ad formiddagen, at der fortsat er meget arbejde at gøre for at få ført den nye fredsplan ud i livet.

Så stiger hun om bord på flyet til Bruxelles, hvor EU-kollegerne venter ved et topmøde. Hun har ikke sovet, men smiler. Ved ankomsten til topmødet klokken 15 virker hun frisk igen.

/ritzau/dpa