Overblik: Se redningsplanen i USA

Både Senatet og Repræsentanternes Hus, som udgør de to kamre i USA's lovgivende forsamling, har nu stemt ja til budgetplanen, der skal styre verdens største økonomi væk fra "afgrunden".

* På målstregen nytårsaften blev aftalen forhandlet på plads af Joe Biden - Barack Obamas vicepræsident og højre hånd - samt toprepublikaneren Mitch McConnell, der er republikansk mindretalsleder i Senatet.

* De vigtigste elementer i aftalen er, at en række voldsomme offentlige nedskæringer, der ellers ville træde automatisk i kraft ved nytår, sættes på stand-by i to måneder. Samtidigt stiger skatten for de rigeste amerikanere.

* Personer, som har en indtægt på over 400.000 dollar - hvilket svarer til cirka 2,25 millioner kroner - og familier med en indtægt på over 450.000 dollar - cirka 2,55 millioner kroner - får øget skatteprocenten fra 35 til 39,6.

* Aftalen øger de offentlige indtægter med 600 milliarder dollar over 10 år.

* Derudover kan to millioner arbejdsløse i USA, som stod til at miste deres dagpenge uden en aftale, ånde lettet op, fordi deres arbejdsløshedsunderstøttelse forlænges i ét år.

* Aftalen fastsætter også nedskæringer i offentlige udgifter. Halvdelen af nedskæringerne bliver på forsvarsbudgettet.

* Siden sit genvalg har præsident Obama haft den såkaldte "fiscal cliff" - den økonomiske afgrund - allerøverst på sin politiske dagsorden.

* Hvis ikke man havde fundet en løsning, ville den amerikanske økonomi være havnet i recession og skrumpet med flere procent ifølge Den Internationale Valutafond (IMF).

* Trængslerne er dog langt fra ovre i USA. I den kommende tid venter forhandlinger om amerikanernes store budgetunderskud og såkaldte "gældsloft".

/ritzau/NTB

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip