Overblik: Se redningsplanen i USA

Både Senatet og Repræsentanternes Hus, som udgør de to kamre i USA's lovgivende forsamling, har nu stemt ja til budgetplanen, der skal styre verdens største økonomi væk fra "afgrunden".

* På målstregen nytårsaften blev aftalen forhandlet på plads af Joe Biden - Barack Obamas vicepræsident og højre hånd - samt toprepublikaneren Mitch McConnell, der er republikansk mindretalsleder i Senatet.

* De vigtigste elementer i aftalen er, at en række voldsomme offentlige nedskæringer, der ellers ville træde automatisk i kraft ved nytår, sættes på stand-by i to måneder. Samtidigt stiger skatten for de rigeste amerikanere.

* Personer, som har en indtægt på over 400.000 dollar - hvilket svarer til cirka 2,25 millioner kroner - og familier med en indtægt på over 450.000 dollar - cirka 2,55 millioner kroner - får øget skatteprocenten fra 35 til 39,6.

* Aftalen øger de offentlige indtægter med 600 milliarder dollar over 10 år.

* Derudover kan to millioner arbejdsløse i USA, som stod til at miste deres dagpenge uden en aftale, ånde lettet op, fordi deres arbejdsløshedsunderstøttelse forlænges i ét år.

* Aftalen fastsætter også nedskæringer i offentlige udgifter. Halvdelen af nedskæringerne bliver på forsvarsbudgettet.

* Siden sit genvalg har præsident Obama haft den såkaldte "fiscal cliff" - den økonomiske afgrund - allerøverst på sin politiske dagsorden.

* Hvis ikke man havde fundet en løsning, ville den amerikanske økonomi være havnet i recession og skrumpet med flere procent ifølge Den Internationale Valutafond (IMF).

* Trængslerne er dog langt fra ovre i USA. I den kommende tid venter forhandlinger om amerikanernes store budgetunderskud og såkaldte "gældsloft".

/ritzau/NTB

 

 

Dagens Gossip