Overlæge om fyrværkeriskader: Forebyggende arbejde halter

Skrevet af admin

02/01/2015

Mest læste i dag

Der er lang vej igen, hvis antallet af fyrværkeriskader ved nytår skal nedbringes. Det mener overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen (UAG).

Nye tal viser, at der er sket et voldsomt skred i antallet af skader, da fejringen af nytåret bød på 328 skader, hvilket er omkring 100 flere sammenlignet med hver af de foregående fem år.

- Det understreger, at det forebyggende arbejde ikke har været godt nok, og det kan undre, at vi ikke kan overbevise befolkningen om, at det faktisk er farligt at have med at gøre, siger overlæge fra UAG ved Odense Universitetshospital Jens Lauritsen til Ritzau.

Der var 34 alvorlige skader ud over tre dødsfald, viser tal fra alle sygehuse i Danmark for nytårsdøgnet, der er indsamlet af UAG ved ortopædkirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital.

Tallene dækker over skader som følge af fyrværkeri på datoerne 31. december og 1. januar hvert år.

- For mig tyder det på, at vi har to grundlæggende problemer med fyrværkeri, og det drejer sig om det lovlige og det ulovlige, siger Jens Lauritsen.

Ser man bort fra de tre dødsfald, er antallet af alvorlige skader en smule forhøjet fra sidste nytår. Der er desuden sket en stigning blandt de 35-årige og op, lyder vurderingen.

- Med hensyn til det lovlige fyrværkeri understreger det øgede antal, at vi hverken er færdig med at diskutere sikkerhed eller forebyggende arbejde. Det er helt klart, for antallet skal gå ned og ikke op, siger Jens Lauritsen.

Han er slet ikke i tvivl om, at afstandskravene til fyrværkeriet ikke bliver overholdt, når danskerne efter midnat søger udenfor for at skyde nytåret ind.

Det er svært at svare på, hvad den overraskende stigning skyldes, så Jens Lauritsen sender en appel til både politiet og danskerne om sætte ind.

- Jeg vil gerne sende en appel til politiet om at forsøge at finde kanalerne, hvor det ulovlige fyrværkeri bliver distribueret, for det er ikke i orden.

- På andre områder er man meget grundig med at fjerne de dødbringende våben, der florerer i befolkningen. Appellen går også til befolkningen om at holde fingrene fra det farlige fyrværkeri, siger han.

/ritzau/