Overmedicinering i psykiatrien bekymrer

»Når man så massivt fejlmedicinerer, så er det jo et eller andet sted at lege kispus med patienternes liv. Jeg har noteret mig, at Sundhedsstyrelsen er på vej med nogle nye retningslinjer, og jeg synes, det må være på sin plads, at der kommer en meget klar melding fra sundhedsministeren omkring, hvornår det her tal er bragt ned, og hvor niveauet skal ligge,« siger psykiatriordfører Jane Heitmann (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, det skal være en lægefaglig vurdering, hvor niveauet skal ligge.

»Det er selvfølgelig meget problematisk, hvis der er patienter, der får ordineret en sundhedsskadelig og farlig blanding af flere typer medicin, hvis de ikke har brug for dem. Det er det helt basale udgangspunkt her. Selvom 30 procent lyder som et højt tal, så er det ikke mig som minister, der har rollen at vurdere, hvor niveauet bør ligge,« siger ministeren i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Det er nemlig en 100 procent faglig vurdering, som lægen foretager i mødet med den enkelte patient, der skal afgøre, om man er nødt til at benytte medicin ud over de generelle anbefalinger, der er skrevet på indlægssedlen. Ligesom et hold i nakken for en periode kan betyde, at man både tager flere hovedpinepiller end anbefalet og måske endda topper det af med stærkere lægemidler.«

Sundhedsstyrelsen har bebudet en opdateret vejledning til lægerne om behandling med antipsykotiske lægemidler, og den ventes klar inden sommer.

»Vi skal have tallet længere ned, men forbruget af antipsykotika sammen med sove- eller nervemedicin vil aldrig kunne være nul. Det skyldes, at kortvarig behandling kan være nødvendigt i særlige situationer,« siger Anne Mette Dons, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen, til Farmaci.

Ifølge hende kan problemet skyldes, at nogle læger ikke ved, hvor farligt det er at behandle med de to typer medicin samtidigt.

Og det bekymrer Venstre.

»Vi har da et problem i vores sundhedsvæsen, hvis lægerne ikke er opdaterede i deres viden. Der bliver sundhedsministeren nødt til at komme på banen med en plan for, hvordan vi får lægernes faglige niveau op, så det er forsvarligt og trygt for patienterne,« siger Jane Heitmann.

Ministeren understreger, at patienterne kun skal have den medicin, de har behov for.

»Patienterne skal have den nødvendige medicin – hverken mere eller mindre. Og lægerne har et ansvar for at sikre, at de ordinerer medicin omhyggeligt og samvittighedsfuldt, og det ansvar forventer jeg, at lægerne lever op til. Altså at de – hver eneste gang de hiver receptblokken frem – sikrer, at der er et reelt behov for medicinen, og at det er til patientens eget bedste,« siger Astrid Krag, der tager spørgsmålet om overmedicinering »meget alvorligt«.

»Derfor har jeg også sikret mig, at Sundhedsstyrelsen holder et konstant fokus på det her område«.

 

Dagens Gossip