Overtro: Derfor frygter vi sorte katte på vejen

Omkring en tredjedel af alle danskere er nervøse for, at alverdens ulykker vil ramme, hvis de går under en stige eller ser en sort kat løbe over vejen, mens de til gengæld forventer at blive tilsmilet af lykken, hvis de husker at udføre bestemte ritualer.

Overtro er en samlebetegnelse for irrationel tro på sammenhænge, som ikke eksisterer. Overtroiske forestillinger har eksisteret så længe, nogen kan huske, og varierer alt efter hvor i verden, man befinder sig.

Tror du på skæbnen? Den gode eller den hårde? Det gør flere og flere. Læs med på oestrogen.dk

Ideen, om at sorte katte er lig med uheld, kan således spores tilbage til de gamle grækere, der mente, at kattene tilhørte mørkets magter, mens stiger har været i skammekrogen, siden Jesus blev korsfæstet, og en stige blev brugt, da han skulle hentes ned.

Der findes absolut ingen beviser for, at stigens forbandelse bliver hævet, hvis man krydser sine fingre, indtil man har set tre hunde, ligesom det heller ikke giver rationel mening at spytte tre gange over venstre skulder, hvis en sort kat skulle krydse vejen.

Bliv ven med dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Men det ændrer ikke på, at mange af os bevidst eller ubevidst lader os styre af overtroen.

Tilfældigheder – nej tak!

Ifølge Jeff Rudski, professor på Muhlenberg College i Pennsylvania og ekspert i overtro, kan vi slet ikke gøre for, at vi lader tilsyneladende fjollede ritualer og myter styre os.

- Vi er overtroiske, fordi mennesket er indrettet til at finde sammenhænge. Vi har det ikke godt med tanken om, at ting er tilfældige, og vil gerne finde årsag og effekt. Nogle gange binder vi ting sammen, der slet ikke har noget med hinanden at gøre, men i virkeligheden er det nøjagtig den samme proces, som når vi finder ud af, at kanalen skifter, når vi trykker på en bestemt knap på fjernbetjeningen, siger han.

Mens kritikere advarer mod at lade tåbelige forestillinger begrænse vores liv, så mener fortalerne, at overtro kan være en god hjælp i dagligdagen.

- Undersøgelser viser, at man klarer sig bedre, hvis nogen ønsker held og lykke, inden man udfører en given opgave. Det samme gælder, hvis man har en bestemt rutine, man tror, bringer held. Man kan let komme til at tænke for meget inden en vigtig præstation, og ritualer kan virke beroligende.

Hvilken bil er den rigtige for dig? Astrologerne giver dig svaret på Oestrogen.dk. Se, om du er enig med stjernerne

De magiske tre slurke vand

Det kan godt være, der ikke er noget magisk ved at tage tre korte slurke vand af en bestemt flaske inden tenniskampen, men selve det at have et ritual kan give en positiv effekt. Derfor kan det nogle gange være en fordel at tro på noget, selvom det er irrationelt, forklarer Jeff Rudski.

- Overtro og ritualer kan også hjælpe folk med at få fornemmelsen af, at de har tingene under kontrol, og være med til at reducere bekymring og nervøsitet. Hvis man tror, at man klarer sig bedre til eksamen, hvis man bruger en bestemt kuglepen, så giver det mere ro og selvtillid at skrive med den kuglepen. Hvis man til gengæld ikke kan finde den, kan det have den modsatte effekt, siger han og advarer mod, at man afstår fra at gå til jobinterview, fordi det tilfældigvis er planlagt til fredag den 13.

Kendt overtro

* Det giver lykke at finde en firkløver.

* Det betyder ulykke at gå under en stige.

* Man må aldrig sidde 13 til bords – så vil en af gæsterne dø.

* Hvis man taber en bøtte salt, skal man smide noget salt tre gange over skulderen for at undgå ulykker.

* Et smadret spejl betyder syv års ulykke.

* En hestesko over døren giver held.

* Tallet 7 har altid været ensbetydende med held, mens 13 er det modsatte.

Af Anne Blume Futtrup, Psykologi/NewsDesk Aller Media AS.

 

Dagens Gossip