Overvågning overrasker næppe europæerne

Det er derimod, hvad man må forvente, vurderer Derek Beach, lektor i international politik ved Aarhus Universitet.

»Det må de vide. Ellers er de temmelig naive, eller også har deres efterretningstjenester sovet i timen. Spionage er et grimt ord, men indsamling af informationer om ens allierede via fortrolige kilder er noget, alle gør. Amerikanerne er bare langt mere avancerede, og de bruger langt flere penge på det end europæerne,« forklarer han.

Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel skriver, at USA blandt andet har overvåget EUs repræsentation i USA og EU-kontorer i Bruxelles, mens den britiske avis The Guardian skriver, at den amerikanske efterretningstjeneste har overvåget en række europæiske og asiatiske ambassader.

Overvågningsmetoderne spænder angiveligt over alt fra virusinfiltration af elektronisk kommunikationsudstyr til direkte aflytning, men selv om oplysningerne er blevet mødt med fordømmelse af europæiske politikere, så kommer det overordnet set ikke til at påvirke forholdet mellem Europa og USA, vurderer Derek Beach.

»Jeg tror ikke, det her kommer til at betyde ret meget for forholdet mellem Europa og USA. I bund og grund er det (spionage, red.) noget, man gør. Der er stor forskel på det, man siger offentligt og det, man rent faktisk mener. Der er sikkert nogle i Europa, som er rigtig sure, og som vil råbe af USA bag lukkede døre. Men forholdet mellem Europa og USA er så vigtigt og tæt, at det her ikke vil rokke det mindste ved forholdet,« fortæller han.

EU og USA har i en årrække arbejdet på at få en stor og omfattende frihandelsaftale på plads. Efter at overvågningshistorierne er kommet frem, har EUs justitskommissær, Viviane Reding, truet USA med at droppe den storstilede aftale. Men det kommer næppe til at ske, mener Derek Beach.

»Nogle medlemmer af Europa-Parlamentet skal nok hidse sig op, og hvis de havde mulighed for at stoppe aftalen, så kunne den være i fare. Men der er så stærke interesser på spil, at det ikke vil ske,« siger han.

»Beslutningstagerne ved godt, hvor afgørende det her forhold er, og de ved, at det vil blive styrket, hvis man får en frihandelsaftale. Det bilaterale handelssamarbejde mellem Europa og USA er så omfattende, og økonomierne er så sammenvævede og skaber millioner af arbejdspladser på begge sider af Atlanten, at sådan en skandale ikke vil rokke ved det,« fastslår lektoren.

 

Dagens Gossip