På vej mod gældsloft: Nu betaler Obama højere renter

Der er stadig tilsyneladende ikke rigtigt nogen fremskridt i budgetforhandlingerne i USA.

Og vi rykker tættere på 17. oktober, som finansministeriet har meldt ud som deadline for, hvornår landet ikke længere kan betale sine regninger.

I går advarede både præsident Barack Obama og chefen for den internationale valutafond Christine Lagarde om, at det vil have voldsomme konsekvenser, hvis USA ender med at gå i betalingsstandsning.

Og selv om der er bred enighed om, at politikerne vil besinde sig og nå frem til en aftale inden da, så er nervøsitet nu for alvor begyndt at melde sig på de finansielle markeder, hvor investorerne sælger ud af de amerikanske statsobligationer med meget kort løbetid.

Stor kapitalforvalter sælger ud

Fidelity Investments - der er den største kapitalforvalter for ultrakonservative pengemarkedsfonde i USA - afslørede i går, at den har solgt alle sine beholdninger af korte amerikanske statsobligationer, der har udløb i slutningen af oktober.

»Vores vurdering er, at der ikke kommer en betalingsstandsning. Men som kapitalforvalter for pengemarkedsfonde bliver vi nødt til at tage forebyggende tiltag i brug,« sagde Nancy Prior, der er chef for pengemarkedsfonde hos Fidelity Investments til Financial Times.

Hun oplyser derudover, at Fidelity tidligere på måneden besluttede at stoppe med at købe statsobligationer med udløb i en treugers periode fra 17. oktober.

Og tendensen kan aflæses i renterne på obligationsmarkedet. Tirsdag solgte staten nye korte statsobligationer af én måneds varighed til en rente på 0,35 procent - hvilket altså er et udtryk for den betaling, investorerne vil have for at låne penge til den amerikanske stat i en måned. Det er næsten tre gange så meget som renten på 0,12 procent ved en lignende renteauktion i sidste uge.

Efterspørgslen hos investorerne efter de ultrakorte værdipapirer er også faldet markant. Ved auktionen tirsdag kom investorerne med bud, der svarede til 2,75 gange den samlede mængde statsobligationer til salg - hvilket er usædvanligt lavt.

Renten på korte statsobligationer, der har udløb senere denne måned, er nu også steget til over 0,30 procent, hvilket er det højeste niveau siden 2008, da den amerikanske centralbank Federal Reserve indførte sin nulrente-politik.

Kan smitte af på bankerne udlån

Og de højere renter kan have stor betydning i den finansielle sektor, hvor de ultrakorte amerikanske statsobligationer normalt bliver betragtet som risikofri værdipapirer på linje med kontanter.

Derfor har usikkerheden også forplantet sig til stigende renter på det såkaldte repo-lånemarked mellem banker og investorer.

»Vi ser virkelig tegn på stress dukke op i det finansielle system. Det er fair at forvente, at bankerne ikke vil acceptere amerikanske statsobligationer som sikkerhed, hvis de ikke bliver betalt tilbage,« sagde John Brady, vicechef hos finanshuset RJ O'Brien.

Også på aktiemarkederne er uroen så småt begyndt at melde sig. De tre toneangivende indeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq faldt mellem 1 og 1,2 procent i gårsdagens handel. Førhandlen med futures indikerer dog, at aktierne vil stige lidt i dag.

Selv om de ultrakorte amerikanske statsobligationer altså er blevet mindre populære, har de lange statsobligationer bevaret deres traditionelle status som sikker havn for investorerne. Renten på den toneangivende 10-årige statsobligation er faldet fra tre procent i slutningen af sidste uge til 2,6 procent.

 

Dagens Gossip