Pårørende til kræftsyge vil inddrages mere

»Det er ærgerligt, for den bedste behandling opnås med trygge og velinformerede patienter, og her er de pårørende af afgørende betydning. Det er vigtigt, at de er med, for ofte er kræftpatienten i krise og har svært ved at kapere alle informationerne. Fire ører hører bedre end to,« siger professor Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse, der har finansieret undersøgelsen.

Ifølge projektleder på undersøgelsen, Line Lund, er inddragelse et ønske både blandt patienter og deres nærmeste:

»De pårørende kan være både en praktisk og psykologisk støtte, når systemet bruger dem som ressource. De kan hjælpe patienten med at huske at få spurgt om de relevante ting – og huske svarene. Og de pårørende vil hellere end gerne«.

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen erkender, at inddragelsen af pårørende kan blive bedre.

»Samarbejdet med pårørende er jo ikke et fag på universitetet, så det handler om målrettet efteruddannelse. Selvfølgelig kan det være tidskrævende at tale med de pårørende, men den investering i tid kommer rigeligt igen, fordi det giver god mening for patienter i et behandlingsforløb. Det er en nødvendig kulturændring,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Også Danske Regioner anerkender behovet for at bruge de pårørende bedre og arbejder på at udarbejde konkrete initiativer på sygehusene, skriver avisen.

 

Dagens Gossip