Pædofili-frygt giver børnehaver adfærdsregler

Pædagoger, der ikke må tage et barn op på skødet for at trøste det. Tidskrævende regler om, at der altid skal være to voksne til stede ved en aktivitet.

Det er ifølge Politiken mandag nogle af konsekvenserne af, at daginstitutioner har indført retningslinjer for samværet mellem pædagoger og børn for at forebygge seksuelle overgreb mod børnene og for at beskytte personalet mod uberettigede anklager.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Aarhus Universitets forskergruppe Paradox, som forsker i frygten for pædofili og pædofilianklager.

Undersøgelsen, som omfatter knap hver fjerde af landets daginstitutioner og SFO'er, viser ifølge Politiken, at mere end seks ud af 10 institutioner har sådanne retningslinjer.

De går typisk på, at pædagogerne skal overvåge hinandens arbejde, og de begrænser ofte de voksnes fysiske kontakt med børnene, skriver Politiken.

Derudover er der eksempler på institutioner, hvor pædagogerne ikke må smøre små børn i skridtet ved rødmen, eller SFO'er, hvor pædagogerne ikke må hjælpe børnene på toilettet.

Men retningslinjerne kan gå ud over pædagogernes faglighed og omsorgen for børnene, viser undersøgelsen.

- Børnene får ikke lov at være alene med en voksen, og den nære kontakt går tabt. Det er et pædagogisk tab, der rammer alle børn og især de svage eller børn i krise, siger en af de tre forskere bag undersøgelsen, Else-Marie Buch Leander, til Politiken

Formanden for pædagogernes fagforening, Henning Pedersen, er heller ikke begejstret for retningslinjerne:

- Når reglerne er så stramme, at det forhindrer pædagoger i tage et barn op på skødet og trøste det, altså en helt naturlig reaktion, er det gået for vidt, siger han.

80 procent af institutionerne i undersøgelsen har aldrig haft en sag om pædofili eller en mistanke, og sagerne i de øvrige institutioner har oftest vist sig grundløse, skriver Politiken.

Pædagogerne i undersøgelsen er imidlertid oftest glade for retningslinjerne, fordi de udelukker enhver mistanke om pædofili.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip