Pakistans tidligere præsident flygter fra retten

18/04/2013 20:00

BNB

Nyheder
Musharraf kom til magten ved et kup i 1999 og styrede Pakistan med jernnæve frem til 2008, hvor han blev erstattet af den folkevalgte Asif Ali Zardari og derefter forlod Pakistan for at gå i eksil. Sidste år vendte han tilbage i håb om et politisk comeback, men blev samtidig mødt med en stribe retssager som i den aktuelle, hvor han anklages for embedsmisbrug.Efter torsdagens retsmøde i Islamabad, hvor arrestordren blev udstedt, forlod Musharraf og hans følge ganske simpelt retslokalerne uden at møde modstand fra sikkerhedsvagterne rundt om retsbygningen og kørte ud til den tidligere magthavers landsted, som bevogtes af politi, og hvor tilhængere stod og råbte »Længe leve Musharraf«. Heller ikke politiet gjorde her mine til at foretage sig noget over for Musharraf.Normalt forsynes anklagede med håndjern umiddelbart efter den slags retsafgørelser, men ifølge AFP lagde ingen op til at klappe håndjern om Pervez Musharrafs håndled.Musharraf har tidligere gjort alt for at undgå at skulle møde frem i retten, og en talsmand for hans parti, Pakistans Muslimske Liga, siger, at Musharraf vil kære rettens kendelse til den pakistanske højesteret. Samtidig siger talsmanden, at alt tyder på, at Musharraf placeres i husarrest.»Siden han kunne forlade retten, uden at nogen arresterede ham der, vil hans hus højst sandsynligt blive defineret som et erstatningsfængsel, hvor han vil blive sat under husarrest,« lyder det fra talsmanden Muhammad Amjad.Den aktuelle sag er en af tre mod Musharraf. Udover anklagen for embedsmisbrug er han anklaget for deltagelse i den sammensværgelse, der førte til mordet på den kvindelige oppositionsleder, Benazir Bhutto, i 2007, og for sin medvirken i drabet på en oprørsleder fra Baluchistan under en militæroperation i 2006.Yderligere kører der ifølge BBC en skattesag mod den tidligere leder.Tirsdag besluttede den pakistanske højesteret, at Musharraf heller ikke kan opstille til det parlamentsvalg, der skal finde sted 11. maj og dermed ser hans politiske ambition ud til at være lagt i graven.Direktøren for den pakistanske afdeling af menneskerettighedsorganisationen, Human Rights Watch, Ali Dayan Hasan, siger til AFP, at Musharrafs opførsel efter torsdagens retsmøde »understreger hans foragt for den juridiske proces og viser, at han som tidligere hærchef og diktator tror, at han kan slippe ustraffet fra overgreb«.Ifølge Reuters er det mere end tvivlsomt, at det pakistanske militær vil tillade, at dets tidligere chef nogensinde kommer bag tremmer.

Mest læste i dag

Musharraf kom til magten ved et kup i 1999 og styrede Pakistan med jernnæve frem til 2008, hvor han blev erstattet af den folkevalgte Asif Ali Zardari og derefter forlod Pakistan for at gå i eksil. Sidste år vendte han tilbage i håb om et politisk comeback, men blev samtidig mødt med en stribe retssager som i den aktuelle, hvor han anklages for embedsmisbrug.

Efter torsdagens retsmøde i Islamabad, hvor arrestordren blev udstedt, forlod Musharraf og hans følge ganske simpelt retslokalerne uden at møde modstand fra sikkerhedsvagterne rundt om retsbygningen og kørte ud til den tidligere magthavers landsted, som bevogtes af politi, og hvor tilhængere stod og råbte »Længe leve Musharraf«. Heller ikke politiet gjorde her mine til at foretage sig noget over for Musharraf.

Normalt forsynes anklagede med håndjern umiddelbart efter den slags retsafgørelser, men ifølge AFP lagde ingen op til at klappe håndjern om Pervez Musharrafs håndled.

Musharraf har tidligere gjort alt for at undgå at skulle møde frem i retten, og en talsmand for hans parti, Pakistans Muslimske Liga, siger, at Musharraf vil kære rettens kendelse til den pakistanske højesteret. Samtidig siger talsmanden, at alt tyder på, at Musharraf placeres i husarrest.

»Siden han kunne forlade retten, uden at nogen arresterede ham der, vil hans hus højst sandsynligt blive defineret som et erstatningsfængsel, hvor han vil blive sat under husarrest,« lyder det fra talsmanden Muhammad Amjad.

Den aktuelle sag er en af tre mod Musharraf. Udover anklagen for embedsmisbrug er han anklaget for deltagelse i den sammensværgelse, der førte til mordet på den kvindelige oppositionsleder, Benazir Bhutto, i 2007, og for sin medvirken i drabet på en oprørsleder fra Baluchistan under en militæroperation i 2006.

Yderligere kører der ifølge BBC en skattesag mod den tidligere leder.

Tirsdag besluttede den pakistanske højesteret, at Musharraf heller ikke kan opstille til det parlamentsvalg, der skal finde sted 11. maj og dermed ser hans politiske ambition ud til at være lagt i graven.

Direktøren for den pakistanske afdeling af menneskerettighedsorganisationen, Human Rights Watch, Ali Dayan Hasan, siger til AFP, at Musharrafs opførsel efter torsdagens retsmøde »understreger hans foragt for den juridiske proces og viser, at han som tidligere hærchef og diktator tror, at han kan slippe ustraffet fra overgreb«.

Ifølge Reuters er det mere end tvivlsomt, at det pakistanske militær vil tillade, at dets tidligere chef nogensinde kommer bag tremmer.