Palæstinenserne truer med at aflyse fredsforhandlinger

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og hans chefforhandler, Saeb Erekat, har søndag fordømt, hvad de beskriver som den israelske premierminister, Benjamin Netanyahus, overtrædelse af aftaler om frigivelse af palæstinensiske fanger og byggeri af nye bosættelser. Palæstinenserne truer nu med ikke at dukke op til det planlagte møde i Jerusalem onsdag.

Udmeldingen fra palæstinenserne kom frem under et møde med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og den særlige udsending for fredsforhandlingerne, Martin Indyk, skriver Haaretz.

Tidligere søndag valgte den israelske regering at godkende planer for opførelsen af 1.200 nye bosættelser på Vestbredden, hvilket har fået palæstinenserne til at sætte spørgsmålstegn ved, om israelerne går helhjertede ind i fredsforhandlingerne.

»De, der gør sådan nogle ting, er fast besluttet på at underminere fredsforhandlingerne og tvinge folk som os til at forlade forhandlingsbordet,« sagde den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, tidligere søndag.

Sidste søndag satte den højreorienterede israelske regering 91 bosættelser på en national finansieringsliste, og her er seks blevet tilføjet til antallet af bosættelser, der er berettiget til yderligere statskroner.

Som en del af bestræbelserne på at forny de direkte forhandlinger har Israel lovet at løslade 104 palæstinensiske fanger i fire faser i en periode på otte måneder. Den israelske regering har sent søndag besluttet at løslade 26 palæstinensiske fanger tirsdag aften.

Aftalen om fangeløsladelsen sker som en del af den amerikansk-ledede aftale om at genåbne fredsforhandlingerne efter tre år med kold luft mellem de to stridende parter.

Størstedelen af de fanger, der står til at blive løsladt, var fængslet for mord. Fem var dømt som medskyldige i mord, og en var fængslet for bortførelse og drab. Det fremgår af en liste med navne på fangerne, som Israels kriminalforsorg offentliggjorde søndag.

Mahmoud Abbas og Saeb Erekat udtrykte under mødet med amerikanerne ifølge Haaretz især vrede over rapporter i israelske medier om, at Israel ikke vil lade de fanger, der i de tre senere faser skal løslades, vende tilbage til deres hjem på Vestbredden, men i stedet vil deportere dem til Gaza-striben eller udlandet af sikkerhedshensyn.

Omkring 500.000 israelere bor på Vestbredden og i Østjerusalem, som ellers hovedsageligt er palæstinensisk, og som Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967. Ifølge international lov er bosættelserne ulovlige.

 

Dagens Gossip