Palæstinenserne vil tilslutte sig international domstol

Mahmoud Abbas, den palæstinensiske selvstyrepræsident, har underskrevet en anmodning om, at det palæstinensiske selvstyre kan tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Det sker, efter at det mislykkedes for palæstinenserne at få FN's Sikkerhedsråd til at vedtage en resolution, der fastsætter en frist for, hvornår Israel skal rømme Vestbredden.

Hvis palæstinenserne får ja til at tilslutte sig ICC, så kan domstolen bruges til at retsforfølge israelere for deres handlinger på Vestbredden, som Israel siden 1967 har holdt besat.

Reaktionen fra Israel er kommet omgående. Premierminister Benjamin Netanyahu skriver i en erklæring, at de palæstinensiske myndigheder er dem, der har mest at frygte.

- De har dannet en regering med Hamas, en kendt terrororganisation, der som Islamisk Stat begår krigsforbrydelser, siger han.

I Washington siger udenrigsministeriet, at det palæstinensiske skridt ikke hjælper på fredsbestræbelserne.

- Det er et skridt, der eskalerer, og det vil ikke opnå nogle af de resultater, som de fleste palæstinensere længe har håbet for deres folk, siger Jeff Rathke, talsmand for ministeriet.

- Handlinger som disse er ikke svaret.

Reuters skriver, at Abbas faktisk har underskrevet ansøgninger om, at selvstyret kan tilslutte sig 20 internationale aftaler.

Videre skriver Reuters, at det med sikkerhed vil vække vrede i både Israel og USA, at palæstinenserne på denne måde vil forsøge at bruge ICC til retsforfølgelse af israelere.

Israel og den palæstinensiske ledelse har siden selvstyreaftalerne fra 1994 forsøgt at forhandle sig frem til en løsning om to selvstændige stater side om side.

Det er ikke lykkedes, og den gamle strid blusser stadig op engang imellem og koster blodsudgydelser.

De palæstinensiske selvstyremyndigheder siger, at deres mål er en palæstinensisk stat i Gaza og Vestbredden og med Østjerusalem som hovedstad.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip