Pant-penge koster miljøorganisation livet

Affald i vejkanten, tomme flasker smidt i parken og klistret is-papir midt på fortovet. Det kan der komme meget mere af i fremtiden.

Non-profit organisationen Hold Danmark Rent, som laver kampagner, der skal hjælpe både børn og voksne med at holde naturen ren, mister nemlig både finansiering fra Miljøministeriet og fra Dansk Retursystem til næste år.

Samlet set mister Hold Danmark Rent omkring seks millioner kroner.

Det betyder, at organisationen risikerer at blive nødt til at dreje nøglen om efter nytår.

- Vi er er decideret lukningstruede, siger direktør i Hold Danmark Rent, Anne Holm Hansen, til Newspaq.

Allerførst ryger dog organisationens kampagner, som er med til at minde danskerne om, at smide skraldet i skraldespanden og ikke i naturen.

- Vi gennemfører adfærdsændrende kampagner, både for børn og for voksne, og de projekter vil ikke kunne gennemføres længere, siger hun.

Hold Danmark Rent blev oprettet af Miljøministeriet i 2008, men næste år ryger støtten fra ministeriet på tre millioner kroner.

Samtidig tager regeringen i forbindelse med den nye finanslov 70 millioner kroner årligt af de såkaldte ip-penge fra Dansk Retursystem - penge som er med til at finansiere Hold Danmark Rents aktiviteter.

Deloitte har i en vurdering af Dansk Retursystems økonomi vurderet, at det ikke er muligt at effektivisere mere. Og det er inden ip-pengene ryger fra miljøet og ned i statskassen.

De penge kommer til at mangle i Hold Danmark Rent, fortæller Anne Holm Hansen.

- Vi er rigtigt kede af det, fordi de penge de gør godt rigtig mange steder, og det gør de også her hos os. Vi får jo penge fra ip-midlerne hvert eneste år, siger hun.

I Konservative kan man ikke se fornuften i, at regeringen trækker tæppet væk under miljøorganisationen.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor regeringen vil ramme Hold Danmark Rent dobbelt ved både at fjerne det tilskud, som staten kommer med, men også ved at tage penge fra Dansk Retursystem, så de heller ikke har råd til at give bidrag til Hold Danmark Rent, siger den Konservative-miljøordfører, Benedikte Kiær, til Newspaq.

Skulle Hold Danmark Rent bukke under for den økonomiske nød, der efter nytår går dem i møde, vil deres indsats blive savnet, siger Dansk Naturfredningsforening.

- De har lavet rigtigt mange gode kampagner gennem tiden, så dem kommer vi til at mangle til at orientere om pantordninger og ordentlig affaldshåndtering i det hele taget, siger miljøpolitisk medarbejder i Dansk Naturfredningsforening, Christian Poll, til Newspaq.

I Enhedslisten er man heller ikke tilfreds med, at miljøorganisationen måske kommer til at lade livet efter nytår.

- Jeg synes da, at det er ærgerligt, hvis Hold Danmark Rent skal lukke, for der er ingen tvivl om, at de yder, og har ydet, et godt stykke arbejde og en god indsats, siger Per Clausen, miljøordfører i Enhedslisten, til Newspaq.

Per Clausen håber, der er mulighed for at redde Hold Danmark Rent i de kommende finanslovsforhandlinger.

 

Dagens Gossip