Papegøjesyge: Kontakt din læge hvis du får symptomer

Undersøgelser som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Veterinærinstituttet hos godt hundrede dyrehandlere de senere år, tyder på en stigning i antallet af tilfælde med papegøjesyge (ornitose), der især ses hos papegøjer og papegøjelignende fugle, som parakitter og undulater.

Kan smitte til mennesker
Sygdommen er en såkaldt zoonose, det vil sige, at den kan smitte til mennesker. Sidste år blev der anmeldt otte tilfælde, hvor mennesker var smittet, og i 2012 er tallet foreløbigt 11 tilfælde.

Fugle kan være raske smittebærere. Det betyder, at man ikke kan se på fuglen, om den er smittet, når man køber den. Smittede fugle udskiller bakterien gennem ekskrementer og næseflåd, og smitten kan på den måde overføres til mennesker.

Symptomerne
Ornitose er en relativ sjælden sygdom blandt mennesker, men giver typisk influenzalignende symptomer: tør hoste som kan ledsages af brystsmerter og vejrtrækningsbesvær.

I nogle tilfælde kan infektionen føre til alvorlig lungebetændelse med påvirkning af andre organer.

Kontakt din læge
Har man kontakt til papegøjer eller papegøjelignende fugle, og man bliver syg med influenzalignende symptomer og vejrtrækningsbesvær, eller tegn på lungeinfektion, så skal man kontakte sin læge. Dette for at sikre, at den rigtige diagnostik og behandling kan igangsættes.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip