Partifarve betyder intet for kommuners erhvervsvenlighed

Den forestilling er der sikkert mange danskere, der deler, men det er en myte, viser en ny analyse fra erhvervsorganisationen Dansk Byggeri. Det er nemlig slet ikke borgmesterens partifarve, men kommunalpolitikernes indstilling, der er afgørende for virksomhedernes trivsel, påpeger analysen.

»Umiddelbart kunne man fristes til at tro, at den blå flok af borgmestre og politikere ude i kommunerne var dem, der satsede mest på at give erhvervslivet de bedste rammevilkår. Men vores analyse viser, at det heldigvis ikke handler om partifarve, men om de lokale politikeres lyst til at være erhvervsvenlige og serviceorienterede,« siger kommunalpolitisk konsulent Lea Stentoft fra Dansk Byggeri.

»Og det er mit indtryk, at kommunerne gør mere og mere for at passe på de lokale virksomheder - uanset partifarve. Ganske enkelt fordi det betaler sig i form af lokale virksomheder, der vokser og skaber arbejdspladser og indtægter til kommunekassen,« forklarer hun.

Lea Stentoft mener, at det er et spørgsmål om kultur, der er afgørende for, hvor god en behandling de lokale virksomheder får af deres kommune.

»Det handler om, at der skal være en kultur i kommunerne, der ser virksomhederne som kunder, der skal serviceres, og som med alt andet gælder det, at tilfredse kunder giver sorte tal på bundlinjen. Det er min oplevelse, at kommunerne er meget opmærksomme på netop den udfordring, og jeg håber, at god erhvervsservice bliver et tema i efterårets valgkamp ude i kommunerne,« siger hun.

Ifølge Dansk Byggeri er kommunen den offentlige virksomhed, det lokale erhvervsliv oftest har kontakt til, og det gør kommunen til en vigtig erhvervspolitisk aktør.

Organisationens analyse viser dog også, at der er stor udskiftning på listen over kommuner, der bliver vurderet som de mest erhvervsvenlige. Eksempelvis er listens højdespringer, Brøndby Kommune, gået 65 pladser frem fra en 94. plads i 2012 til en 19. plads i år.

På første- til tiendepladsen over de mest erhvervsvenlige kommuner finder man i nævnte rækkefølge Billund, Holstebro, Ikast-Brande, Odense, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Vejen, Aabenraa, Skive, Vejle, Horsens, Struer og Vordingborg.

Listen er udfærdiget på baggrund af 31 indikatorer, heriblandt sagsbehandlingstid, gebyrstørrelse, grundskyld, indkomstskat og kommunale investeringer.

 

Dagens Gossip