Pas på! Hård træning kan smadre dit helbred

Har du et hårdt fysisk arbejde, er det ikke nogen dum ide at holde igen med vægtskiverne nede i fitnesscentret.

Kombinationen af fysisk hårdt arbejde og hård træning kan nemlig være farlig for helbredet, viser en belgisk undersøgelse, hvor flere end 14.000 belgiske mænd har deltaget.

- Folk, der allerede er udmattede efter lange arbejdsdage uden de nødvendige pauser, får ikke gavn af hård fysisk aktivi­tet i fritiden. Tværtimod ser det ud til at kunne overbelaste deres hjerte, siger den belgiske læge Els Clays fra Department of Public Health ved University of Ghent til Magasinet Arbejdsmiljø.

Det gavnlige effekt ved motion ser altså ikke ud til at gælde alle.

- Vi kan se, at folk med et meget fysisk hårdt arbejde ikke får denne gavnlige ef­fekt af fysisk aktivitet i fritiden. Rent fak­tisk har denne gruppe den højeste risiko for at få hjerte­kar­sygdomme, påpeger hun.

Professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), er dog ikke i tvivl om, at motion i langt de fleste tilfælde er gavnlig.

Det handler derimod om at tilpasse den fysiske aktivitet i fritiden til ens arbejdstype.

- Hvis du har et hårdt fysisk arbejde, skal du måske være forsigtig med hård fy­sisk aktivitet i fritiden såsom at løbe mara­ton eller bedrive hård styrketræning, lyder rådet fra professor Andreas Holtermann.

Læge Els Clays og professor An­dreas Holtermann efterlyser begge flere under­søgelser på området. Det skal gøre det muligt at anbefale, hvem der skal dyrke hvilken form for motion.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip