Pas på: Ombyggede køkkener kan være en dødsfælde

Der er god grund til at være forsigtig, hvis man vil ombygge et af de små trinette-køkkener, som også går under navnet the-køkkener.

I juni måned mistede en nordsjællænder livet, fordi der opstod brand i et ombygget af slagsen. En glemt kogeplade betød, at strålevarmen fra kogezonen antændte køleskabets brandbare isolering.

Det får sikkerhedsstyrelsen til at advare og mane til forsigtighed.

Sidste år fandt styrelsen ved tilsyn på kollegier- og ungdomsboliger fejl i ni ud af ti trinettekøkkener.

Det fik i første omgang styrelsen til at bede folk undersøge, om der var sket ombygning - eksempelvis udskiftning at køleskabet.

- Vi kan konstatere, at der er sket mange ombygninger - og oftest er køleskabet skiftet ud. Desværre viser det sig, at det ofte er gjort på en måde, så der kan være adgang til spændingsførende dele. I andre tilfælde har der været tilløb til brand på køleskabet. Groft sagt kan det første give livsfarligt stød, mens det andet kan føre til brand, siger Mette Cramon, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

En ombygning kan være udskiftning af køleskabet, kogepladerne eller begge dele.

- Branden kan opstå, hvis man udskifter et eksisterende køleskab i det lille køkken med et, der er lidt højere. Højdeforskellen har vi set løst ved at montøren fjerner topplade og mellemplade på køleskabet med det resultat, at de ovenover liggende kogeplader kommer tæt på brandbare og strømførende materialer øverst i køleskabet. Det er livsfarligt og har allerede kostet to menneskeliv, forklarer Mette Cramon.

Igen til efteråret laver Sikkerhedsstyrelsen tilsyn i boliger med trinettekøkkener for at følge op på indsatsen fra sidste år.

 

Dagens Gossip