Patienter: Hospitaler skal have en klar ansvarsdeling

Skrevet af admin

26/09/2015

Dagens topnyheder

Optimalt set skal én læge kobles til den enkelte patient, så der hele tiden er styr på behandlingsforløbet.

Sådan lyder reaktionen fra paraplyorganisationen Danske Patienter, efter en europæisk kræftundersøgelse peger på, at færre danskere overlever kræft end patienter i Danmarks nordiske nabolande.

- Det tager ofte alt for lang tid at blive udredt i det danske sundhedsvæsen. Det har alvorlige konsekvenser for patienterne, fordi sygdommen udvikler sig, når man kommer for sent i behandling, siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

- Det oplever vores medlemmer meget tit, fortsætter han.

Reaktionen kommer, efter en stor europæisk undersøgelse blandt 7,5 millioner kræftpatienter i 29 europæiske lande viser, at Danmark halter efter de lande, vi normalt sammenligner os med på.

Den femårige overlevelsesprocent målt for alle kræfttyper er nemlig 59,6 procent for Nordeuropa, mens den ligger på 50,9 procent i Danmark.

Og for at forbedre de danske tal er det afgørende, at organiseringen omkring patienten styrkes, mener Morten Freil.

- Selvfølgelig kan det ske, at der mangler kapacitet, men der mangler simpelthen også en ordentlig organisering omkring patienten, siger han og fortsætter:

- Man skal have en behandlings- og forløbsansvarlig læge, så der hele tiden bliver fulgt op på patientens situation. Det andet er, at der skal laves en plan for den enkelte patients forløb, så alle er enige om, hvad der skal ske i forløbet.

Han peger desuden på, at "der ikke er nogen tvivl om, at der i højere grad skal samarbejdes på tværs af de forskellige specialer".

Tallene i undersøgelsen stammer fra 2007 og tidligere, men ifølge Kræftens Bekæmpelse er Danmark stadig ikke på niveau med de lande, vi normalt sammenligner os med.

/ritzau/