Patientforening positiv over for færre kræftkontroller

12/04/2013 15:00

BNB

Nyheder
»Der ligger altid en lille betænkelighed, når man fjerner noget på sundhedsområdet, men grundlæggende er vi faktisk positive i Patientforeningen. Vi er godt klar over, at der kun er en bestemt pose penge til sundhedsområdet, og som patientforening skal man passe på med bare at kræve og kræve,« siger Torben Gudmundsson, formand for Patientforeningen, og uddyber:»Når man så vælger at slå ned på et område, hvor der er meget automatik, for at granske, hvor meget spild denne automatik medfører, så er det egentlig fornuftigt. Men det kræver blandt andet, at der så bliver investeret nogle ekstra kræfter hos de praktiserende læger, da de jo i øjeblikket får mange nye opgaver.«Samtidig peger Torben Gudmundsson på, at det fortsat er vigtigt at have fokus på de personer, der har større risiko for at få tilbageslag. Man skal ikke overlade deres skæbne til egenkontrol eller lignende.»Det her kan selvfølgelig medføre, at der er symptomer, man ikke opdager. Derfor skal man også lægge et filter hos den praktiserende læge, så den praktiserende læge kan screene risikoen for, at en kræftsygdom bliver inviteret tilbage hos en patient med en veloverstået og velbehandlet kræftsygdom. Så kan man sætte ind, hvis patienten for eksempel har livsstilssygdomme, herunder stort alkohol- og cigaretforbrug eller lignende, og dermed er i en større risikogruppe,« siger han.Grunden til, at sundhedsministeren ønsker at afskaffe de automatiske kontrolbesøg er blandt andet, at det angiveligt ikke er påvist, at den systematiske kontrol har nogen effekt i behandlingen.

Mest læste i dag

»Der ligger altid en lille betænkelighed, når man fjerner noget på sundhedsområdet, men grundlæggende er vi faktisk positive i Patientforeningen. Vi er godt klar over, at der kun er en bestemt pose penge til sundhedsområdet, og som patientforening skal man passe på med bare at kræve og kræve,« siger Torben Gudmundsson, formand for Patientforeningen, og uddyber:

»Når man så vælger at slå ned på et område, hvor der er meget automatik, for at granske, hvor meget spild denne automatik medfører, så er det egentlig fornuftigt. Men det kræver blandt andet, at der så bliver investeret nogle ekstra kræfter hos de praktiserende læger, da de jo i øjeblikket får mange nye opgaver.«

Samtidig peger Torben Gudmundsson på, at det fortsat er vigtigt at have fokus på de personer, der har større risiko for at få tilbageslag. Man skal ikke overlade deres skæbne til egenkontrol eller lignende.

»Det her kan selvfølgelig medføre, at der er symptomer, man ikke opdager. Derfor skal man også lægge et filter hos den praktiserende læge, så den praktiserende læge kan screene risikoen for, at en kræftsygdom bliver inviteret tilbage hos en patient med en veloverstået og velbehandlet kræftsygdom. Så kan man sætte ind, hvis patienten for eksempel har livsstilssygdomme, herunder stort alkohol- og cigaretforbrug eller lignende, og dermed er i en større risikogruppe,« siger han.

Grunden til, at sundhedsministeren ønsker at afskaffe de automatiske kontrolbesøg er blandt andet, at det angiveligt ikke er påvist, at den systematiske kontrol har nogen effekt i behandlingen.