Pave Frans beder for Nord- og Sydkorea

Pave Frans bad for en "politisk løsning" i Syrien og for "forsoning" på Koreahalvøen i sit første påskebudskab, da han søndag stod for påskegudstjenesten på Peterspladsen.

Den første latinamerikanske pave appellerede også til militante gidseltagere i Nigeria om at frigive deres fanger. Desuden fordømte han menneskehandel som en af de "mest omfattende former for slaveri" i det 21. århundrede.

Paven gav den særlige "urbi et orbi"- velsignelse fra Peterskirkens ydre loggia til over 250.000 mennesker fra hele verden.

Den faste pavelige velsignelse af Rom og resten af verden (urbs "by" og orbis "hele verden", red.) bliver givet to gange årligt - påskedag og juledag.

Paven talte under påskemessen om de mange dræbte og flygtningestrømmene fra det borgerkrigsramte Syrien.

- Hvor meget blod er der ikke blevet udgydt! Og hvor megen mere lidelse skal der komme, førend en politisk løsning på krisen bliver fundet, spurgte han.

Paven kørte også en tur rundt på Peterspladsen i sin åbne "pavemobil", kyssede babyer og vinkede til folkemængden, der holdt flag op fra det meste af verden.

Den katolske kirke er trængt af tiltagende sekularisme i navnligt Europa, hvor antallet af deltagere ved gudstjenester er stærkt faldende.

Søndag bad pave Frans for, at Guds budskab vil nå frem til "hvert hus og hver familie, især hvor lidelserne er størst - på hospitaler og i fængsler."

Skærtorsdag besøgte den nyligt tiltrådte pave ungdomsfængslet Casal de Marmo i Rom, hvor han vaskede fødder på 12 drenge og piger, der er afsoner domme i ungdomsfængslet.

Det var en hidtil uset version af et gammelt påskeritual, der markerer, at Jesus vaskede fødderne på sine 12 disciple på aftenen for den sidste nadver.

Den 76-årige latinamerikanske pave har sagt, at han ønsker en "fattig kirke for fattige folk", og han har anlagt en mindre formel stil end sin forgænger, Benedikt XVI, ved allerede at bryde flere traditioner i sine første uger i Vatikanet.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip