Pave Frans i Sarajevo for at bede om forsoning

Skrevet af admin

06/06/2015

Dagens topnyheder

Pave Frans rettede søndag en indtrængende opfordring til bosnierne om at søge efter varig etnisk og religiøs harmoni - 20 år efter borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien.

- Selv de dybeste sår kan heles, lød det i appellen fra pave Frans.

Kirkeklokkerne ringede over alt, da paven landede i Sarajevos lufthavn, som engang var selve symbolet på den etniske og religiøse mangfoldighed i det gamle, socialistiske Jugoslavien.

Tre militærhelikoptere, der kredsede over byen med åbne døre og skydeklare finskytter, understregede det store sikkerhedsopbud, som følger overhovedet for den katolske kirke.

I sidste måned angreb en muslimsk mand en politistation i det østlige Bosnien og dræbte en politimand og sårede to andre, inden han selv blev dræbt.

I lufthavnen blev paven budt velkommen af over 150 børn, som var klædt i traditionelle dragter fra alle landets forskellige etniske grupper.

Under flyvningen til Balkan sagde paven til journalister, at "Sarajevo i dag er på en smuk rejse frem mod fred."

- Jeg er taget på denne rejse for at tale om denne forsoning, sagde han og kritiserede dem, der dyrker "stemningen af krig."

En stor del af Bosnien er stadig stærkt opdelt og splittet, hvor der ikke er nogen kontakt mellem de forskellige religiøse og etniske grupper.

- Nogle ønsker at forstærke og udnytte denne stemning af krig med fuldt overlæg. Men krig betyder, at børn, kvinder og ældre ender i flygtningelejre, og det indebærer tvangsflytninger, ødelagte huse, ødelagte gader og ødelagte fabrikker. Fremfor alt betyder det ødelagte liv. I ved det. I har oplevet det.

Pave Frans ankom til Bosnien dagen efter, at EU har indgået en epokegørende aftale med Sarajevo om at knytte stadigt stærkere bånd som led i et vestligt initiativ for at skaber mere politisk og økonomisk forandring i regionen.

- Fredsinitiativer mellem Bosniens kroater, serbere og muslimer har vist, at et samarbejde til alles bedste er muligt mellem forskellige etniske og religiøse grupper er mulig. Selv de dybeste sår kan heles gennem rejsende minder og et håb, som er solidt plantet i fremtiden, sagde han.

/ritzau/Reuters