Paven overrasker med udtalelser om kvinder og homoseksuelle

Det skete ombord på det fly, som fragtede paven og en gruppe journalister tilbage til Rom efter hans ugelange officielle besøg i Brasilien.

»Hvis en person er homoseksuel og søger Gud og har god vilje, hvordan kan jeg så dømme ham,« spurgte paven retorisk og tilføjede, at man ikke bør marginalisere eller diskriminere homoseksuelle.

Det opsigtsvækkende i pavens udtalelser er dog ikke holdningerne til homoseksuelle, men hans ønske om at tale om dem, vurderer Thomas Harder, ekspert i den katolske kirke og forfatter til flere bøger om det italienske samfund.

Kirkens universelle katekismus foreskriver, at der ikke er noget galt i at være homoseksuel, men at man ikke må praktisere homoseksualitet. Derfor er det ifølge Harder italesættelsen af holdningen, som er ny.

»Han udtrykker kirkens officielle holdning, så der er ikke noget nyt i det. Men man kan sige, at det, at han vælger at sige det højt, er opsigtvækkende,« siger Thomas Harder, som ikke kan komme i tanke om, at en pave tidligere har sagt lignende.

Paven nævnte også, at de homoseksuelle bør »integreres« i samfundet, og det opfatter Thomas Harder som en opfordring til konservative katolikker om ikke at stigmatisere gruppen.

Pavens udtalelser om kvinder vækker også opsigt. Ganske vist slår den katolske kirkes overhoved fast, at »døren er lukket« i spørgsmålet om, hvorvidt man i fremtiden kan forestille sig kvindelige præster i kirken. Men man er fra katolsk side tilsyneladende klar til at lade kvinder spille en mere afgørende rolle i ledelsen af kirken:

»Vi kan ikke begrænse kvinders rolle i kirken til alterpiger og ledere af velgørende organisationer. Der må være mere,« lyder det fra paven.

Selv om holdningen er åben for fortolkning, opfatter Thomas Harder det som et kursskifte:

»Man kan måske forestille sig, at kvinder kan få en større rolle i gudstjenesten eller i ledelsen af den katolske kirke. Det kan være lige fra sogneniveau over stifterne til Vatikanet, hvor der måske kunne være tale om kvindelige embedsmænd,« siger han.

»Det er en bevægelse væk fra, at kvinder kun skal sidde med meget bløde opgaver som pleje af syge,« siger han og tilføjer, at den katolske kirker oplever stigende utilfredshed med den hårde linje over katolske kvinder, som udtaler sig om trosspørgsmål.

Thomas Harder vurderer dog, at der ikke er tale om nogen revolution af kirken.

»Man skal ikke tage fejl af, at paven er ligeså konservativ som sine forgængere, men han har et helt andet fokus end dem. Han vælger at adressere emner, som resten af verden kan og vil tale med om, og han gør det på en måde, så det for en karakter af samarbejde,« mener Thomas Harder,

I den katolske kirke i Danmark glæder sognepræst og medlem af Det biskoppelige Råd Jesper Frich sig over den nye paves udtalelser

»Han rejser nogle forskellige spørgsmål, uden han udstiller svarene, som vi har set det tidligere. Han inviterer folk til at tænke med, og det synes jeg er meget positivt,« siger han.

 

Dagens Gossip