Paven vasker kriminelles fødder

Som en del af fejringen af påsken vil den katolske kirkes nyudnævnte overhoved, pave Frans, torsdag besøge et fængsel og vaske de kriminelles fødder. Det skriver BBC.

At vaske fødder på torsdagen før påske, skærtorsdag, er en måde at mindes Jesus Kristus’ sidste nadver.

Ifølge bibelen vaskede han nemlig sine disciples fødder rene på den dag. Skær betyder også ren.

Tusinder af pilgrimme og turister er i disse dage i Rom for at deltage i ceremonierne i løbet af påsken, den mest hellige tid på året i den katolske kalender. Den nye leder af verdens 1,2 milliarder katolikker har bragt et mere simpelt liv med sig til Vatikanet, påpeger BBC.

Han har blandt andet besluttet sig for at leve i en mindre suite i en beboelse for almindelige præster og har dermed afvist at bo i de lejligheder, som tidligere paver har haft til rådighed i det apostolske palads.

Med vaskningen af de kriminelles fødder bryder Pave Frans med endnu en tradition.

Sædvanligvis foregår den religiøse afvaskning af fødder på troende i en af Roms basilikaer. Pave Benedikt foretog den rituelle afvaskning af fødder de første to år af hans tid som pave. Efter det overgav han opgaven til andre præster.

For at kopiere bibelens fortælling om Jesus’ ydmyge gestus vil også paven vaske og kysse 12 sæt fødder. Jesus havde 12 disciple.

Ifølge det katolske nyhedsbureau har nogle af de unge kriminelle frivilligt meldt sig til at få vasket sine fødder, mens andre skulle have en invitation for at overkomme sin pinlighed ved tanken om pavevask.

Fejringen af påsken i Rom fortsætter blandt andet med, at paven bærer et trækors og beder en bøn i Roms Colosseum for at mindes Jesus Kristus’ korsfæstelse.

 

Dagens Gossip