Penge gør os faktisk lykkeligere

“Den som sår penge, høster armod” og “Lykken er hverken gods eller guld” er alment brugte ordsprog.

De fleste af os vil nok sige, at et godt helbred og at være omgivet af folk, vi elsker, er kilden til et lykkeligt liv. Men faktisk tyder forskningen på, at penge vitterligt gør os mere lykkelige. Det skriver professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, Christian Bjørnskov, på Videnskab.dk.

“De fleste studier viser dog, at mennesker og familier med større indkomst og forbrug igennemsnit faktisk er væsentligt lykkeligere end andre. Folketeorien er altså forkert på den, men hvordan den tager fejl, er der tre meget forskellige teorier om,” skriver han.

Den første teori er, at vi altid vil foretrække en større indkomst og et større forbrug, og derfor vil opfatte vores liv som bedre. Det er, fordi pengene gør os i stand til at købe mere af det, vi tror, mest effektivt kan forbedre livet.

En anden teori er, at vi sammenligner os med naboer og venner. Hvis man har et større hus og en vildere bil end naboen, er man lykkeligere end ham. Men lykke-niveauet falder den dag, hvor naboen køber en større bil.

Den tredje teori er, at vores forventninger og standarder justerer sig i forhold til, hvordan vores liv rent faktisk går. Hvis vores liv lever op til eller overgår vores personlige forventninger, føler vi os lykkelige. Men den tredje “tilvænningsteori” er en stakket frist.

“Får vi en ny bil, en ny telefon eller et nyt hus, er vi glade for dem en tid, men i takt med at vores forventninger stiger – vi siger ofte, at man hæver overliggeren for sit liv – kan bilen efter en tid bare det, vi forventer en bil skal kunne,” skriver Christian Bjørnskov.

Derfor skaber vækst kun lykke i en begrænset periode, men et større forbrug kan give lykkefølelse på kort sigt.

Han refererer også et svensk studie, som peger på, at familier, der har mere luft i økonomien, i gennemsnit er væsentligt lykkeligere, end de familier som har sat sig for hårdt.

“Desuden skaber den stramme økonomi en usikkerhed, der også tynger lykken. Går vaskemaskinen for eksempel i stykker, må man nødvendigvis skære ned et andet sted – og oftest i de sjove udgifter.”

At folk er bevidste om at penge gør os lykkelige ses ikke mindst i antallet af folk, der spiller om penge eller som trader med værdipapirer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip