Pensionister: Privat pleje skal overvåges

Ældre vælger i stigende grad private virksomheder for at få dækket deres behov for hjemmehjælp. Og står det til socialminister Karen Hækkerup (S) og Kommunernes Landsforening (KL) vil endnu flere opgaver i fremtiden overgå til private.

Den udvikling er positiv, siger tidligere sundhedsminister Arne Rolighed, der i dag er formand for Danske Pensionister:

- Hvis det tilrettelægges sådan, at de ældre reelt frit kan vælge, om de vil være hos kommunen eller tage en privat udbyder, så er det en gevinst, siger han.

- Men det stiller store krav til kommunerne om at holde opsyn med, at de ældre får den pleje, de har krav på, siger Arne Rolighed.

- For eksempel at de private firmaer er tilstrækkeligt opmærksomme på svage ældre, som mister appetitten eller livslysten. Her kan vi have vores betænkeligheder, siger Arne Rolighed.

Også formand for Københavns Ældreråd, Ulla Skærved, siger, at det som udgangspunkt er positivt, at de ældre frit kan vælge.

- Men det er vigtigt, at vi får en sikkerhed for, at de ansatte i de private firmaer har de rigtige kompetencer, siger Ulla Skærvad.

Helst så Arne Rolighed, at regeringen ændrede loven således, at det offentlige og private i højere grad kunne samarbejde.

- I stedet for alt det konkurrencehalløj kunne det være spændende at få afprøvet en model, hvor kommunen tog sig af det faglige som plejen, mens de private sørgede for de mere logiske opgaver som mad og rengøring, siger Arne Rolighed.

De nye regler, der træder i kraft i løbet af foråret, betyder, at kommunerne får mulighed for at udbyde større klumper af ældreplejen og konkurrere med private firmaer på prisen.

I alt regner kommunerne med en besparelse på 132 millioner kroner i år.

Siden 2005 er andelen af ældre på landsplan, der får hjælp derhjemme af private leverandører steget fra 15 procent til 34 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip