Pensionskasser har stor appetit på havvindmøller

PKA og PensionDanmark ejer henholdsvis 20 og 30 procent af Danmarks største havmøllepark, som just er indviet ved Anholt. Pensionskasserne har betalt henholdsvis 2,5 og 3,8 mia. kroner for deres andele, og de har mod på flere investeringer i offshore vind og andre infrastrukturprojekter.

"Den her type investeringer har nogle fornuftige forhold mellem risiko og afkast. Og det passer godt til, hvad vores medlemmer interesserer sig for. Så det er absolut noget, vi har appetit på både i Danmark og resten af verden," siger Claus Jørgensen, underdirektør i PKA.

Et "fornuftigt afkast" betyder i dette tilfælde mellem seks og ti procent, forklarer han, og investeringer i stil med Anholt ligger i den lave ende af intervallet.

"Vores afkastkrav afhænger naturligt nok af de risici, vi står overfor. Der er forskel på at have en partner som DONG og indirekte den danske stat og så en partner i Spanien med en historik, hvor man har ændret støtteregimer løbende," siger han.

Med samfundsøjne er Anholt en dyr investering. Faktisk dobbelt så dyr som Danmarks hidtil største havmøllepark Horns Rev II - elforbrugerne betaler nemlig dobbelt så meget for den grønne strøm de første 12-13 år af parkens levetid.

Men for DONG og pensionskasserne er Anholt en guldrandet forretning, og kommende danske havmølleparker som Horns Rev III og Kriegers Flak kunne også være interessante for PKA, såfremt de bliver udbudt. Selskabet vil investere omkring 13 mia. kroner i "klimarelaterede tiltag" frem til 2020.

"Vi er interesserede i at kigge på det, hvis Horns Rev III og Kriegers Flak en dag bliver udbudt til sådan nogle typer som os. Men det er for tidligt at sige noget om mulige afkastkrav," siger Claus Jørgensen fra PKA.

Er I indstillet på et lavere afkast ved Horns Rev II og Kriegers Flak end ved Anholt?

"Det vil jeg ikke udelukke," siger han.

PensionDanmark har i dag investeret 5,5 mia. kroner i energiinfrastruktur, og planen er investere yderligere 12 mia. kroner i området de kommende 4-5 år.

”Anholt Havmøllepark er beviset på, at der for dansk økonomi og beskæftigelse er store perspektiver i at etablere partnerskaber mellem virksomheder med spidskompetencer og kapitalstærke pensionsinvestorer, der tænker langsigtet,” siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Men når det kommer til afkastkrav og specifik interesse i Horns Rev 3 og Kriegers Flak afventer selskabet det endelige udbudsmateriale fra Energistyrelsen.

 

Dagens Gossip