Pensionskroner skal skabe vækst og job

20/05/2013 11:22

Newspaq

Nyheder
Hvorfor investere i kinesiske kulminer, hvis det er ligeså rentabelt at renovere skoler og bygge broer herhjemme. Formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, vil have nogle af de 2.700 milliarder kroner, som pensionskasserne råder over, til at yngle sammen med offentlige midler. Hendes kommentar kommer på baggrund af en ny rapport fra pensionskasserne ATP, PFA, PKA, Pension Danmark og Sampension, der peger på, at den danske infrastruktur og velfærdssamfundet kan blive moderniseret gennem såkaldte Offentligt-Privat Samarbejde (OPP). - Det er tudetosset, at mange af de pensionsmidler, som lønmodtagerne har sparet op, bliver investeret i infrastruktur i udlandet, når vi har brug for dem her. Derfor kunne vi godt tænke os, at gavne de projekter, der kan skabe arbejdspladser og vækst, siger Bente Sorgenfrey. Men formanden for 450.000 offentligt og privat ansatte lønmodtagere erkender også, at pensionskasserne skal stilles konkurrencedygtige afkast i udsigt, før de lader indbetalernes penge rulle. Og så længe staten kan låne penge til lave renter er det svært at få sparket gang i OPP-projekterne. - Mange lønmodtagere synes jo, at deres pensionsmidler gerne må komme danske arbejdspladser til gode. Men det er klart, at det også skal give et afkast. Det her er jo ikke filantropi. Pensionsmidlerne skal selvfølgelig forvaltes rigtigt og i nogle fornuftige projekter, siger Bente Sorgenfrey. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet fastslår, at der ikke er lovmæssige forhindringer for partnerskaberne. Men han påpeger, at OPP-projekter er rendt ind i problemer i andre lande, hvor skatteborgerne på den korte bane er kommet til at betale for, at pensionsindbetalerne kan få deres afkast. Men skal samarbejdet lykkes, så kræver det først og fremmest, at politikerne tør træffe langsigtede beslutninger, mener han. - Hvis du skal bygge skoler, sikre infrastruktur og basale velfærdsfunktioner, så må politikerne tage på sig den rolle, det er som politiker, at træffe langsigtede beslutninger og argumentere for, at det er fornuftigt set fra samfundet og fællesskabets side, siger han.

Mest læste i dag

Hvorfor investere i kinesiske kulminer, hvis det er ligeså rentabelt at renovere skoler og bygge broer herhjemme.

Formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, vil have nogle af de 2.700 milliarder kroner, som pensionskasserne råder over, til at yngle sammen med offentlige midler.

Hendes kommentar kommer på baggrund af en ny rapport fra pensionskasserne ATP, PFA, PKA, Pension Danmark og Sampension, der peger på, at den danske infrastruktur og velfærdssamfundet kan blive moderniseret gennem såkaldte Offentligt-Privat Samarbejde (OPP).

- Det er tudetosset, at mange af de pensionsmidler, som lønmodtagerne har sparet op, bliver investeret i infrastruktur i udlandet, når vi har brug for dem her. Derfor kunne vi godt tænke os, at gavne de projekter, der kan skabe arbejdspladser og vækst, siger Bente Sorgenfrey.

Men formanden for 450.000 offentligt og privat ansatte lønmodtagere erkender også, at pensionskasserne skal stilles konkurrencedygtige afkast i udsigt, før de lader indbetalernes penge rulle. Og så længe staten kan låne penge til lave renter er det svært at få sparket gang i OPP-projekterne.

- Mange lønmodtagere synes jo, at deres pensionsmidler gerne må komme danske arbejdspladser til gode. Men det er klart, at det også skal give et afkast. Det her er jo ikke filantropi. Pensionsmidlerne skal selvfølgelig forvaltes rigtigt og i nogle fornuftige projekter, siger Bente Sorgenfrey.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet fastslår, at der ikke er lovmæssige forhindringer for partnerskaberne.

Men han påpeger, at OPP-projekter er rendt ind i problemer i andre lande, hvor skatteborgerne på den korte bane er kommet til at betale for, at pensionsindbetalerne kan få deres afkast.

Men skal samarbejdet lykkes, så kræver det først og fremmest, at politikerne tør træffe langsigtede beslutninger, mener han.

- Hvis du skal bygge skoler, sikre infrastruktur og basale velfærdsfunktioner, så må politikerne tage på sig den rolle, det er som politiker, at træffe langsigtede beslutninger og argumentere for, at det er fornuftigt set fra samfundet og fællesskabets side, siger han.